uitgelicht

Een wespennest bij je woning? Dit kun je zelf doen *


Een wespennest bij je woning kan voor veel overlast en zelfs gevaar zorgen. Vooral in de zomer, wanneer wespen het meest actief zijn, kan het vervelend zijn om een wespennest in de buurt te hebben. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om van het wespennest af te komen. In dit artikel geven we je tips en tricks om een wespennest bij je woning zelf te verwijderen.

Identificeer het type wesp

Voordat je actie onderneemt tegen een wespennest, is het belangrijk om te weten met welk type wesp je te maken hebt. Er zijn verschillende soorten wespen en sommige zijn agressiever dan anderen. De meest voorkomende wespensoorten in Nederland zijn de Duitse wesp en de gewone wesp. De Duitse wesp is vaak agressiever dan de gewone wesp en kan in grotere aantallen voorkomen.

Zelf een wespennest verwijderen

Als je een klein wespennest bij je woning hebt, kun je dit vaak zelf verwijderen. Dit kan echter wel gevaarlijk zijn, vooral als je allergisch bent voor wespensteken. Zorg er daarom voor dat je beschermende kleding draagt, zoals een lange broek, een trui met lange mouwen en handschoenen. Bedek ook je gezicht met een masker of sjaal.

Je kunt het wespennest zelf verwijderen door het ’s avonds of ’s nachts te behandelen met een bestrijdingsmiddel dat speciaal is bedoeld voor wespen. Spuit het middel op het nest en laat het enkele uren inwerken. Daarna kun je het nest voorzichtig verwijderen. Zorg ervoor dat je het nest in een afgesloten zak stopt en direct weggooit.

Schakel een professional in

Als je last hebt van een groot wespennest of als je niet zeker weet hoe je het nest veilig kunt verwijderen, is het verstandig om een professionele wespenbestrijder in te schakelen. Een professional beschikt over de juiste kennis en materialen om het wespennest veilig te verwijderen.

Wespen zijn nuttig, maar kunnen ook vervelend zijn (Bron: Pexels.com)

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk is het beter om een wespennest bij je woning te voorkomen dan om het te verwijderen. Je kunt een aantal maatregelen nemen om te voorkomen dat wespen een nest bij je woning bouwen. Houd bijvoorbeeld ramen en deuren dicht en gebruik horren om te voorkomen dat wespen naar binnen vliegen. Zorg er ook voor dat er geen eten buiten ligt en dat afvalbakken goed afgesloten zijn. Wespen worden aangetrokken door zoetigheid en voedselresten.

Conclusie

Een wespennest bij je woning kan voor veel overlast zorgen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je zelf kunt doen om het wespennest veilig te verwijderen. Zorg er wel voor dat je beschermende kleding draagt en weet met welk type wesp je te maken hebt. Als je twijfelt of het wespennest voor gevaar kan zorgen, bel dan altijd een professionele wespenbestrijder.

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer