The Make

Bevrijdingsvuur komt Oisterwijk aan op 5 mei in de ochtend


Op vrijdag 5 mei rond 9.00 uur is er een Bevrijdingsvuurceremonie bij het herdenkingsmonument aan de Gemullehoekenweg.

Sporters ontsteken op 5 mei samen met de burgemeester het bevrijdingsvuur.

De avond ervoor, op Dodenherdenking, wordt het vuur opgehaald in Wageningen en door lopers van atletiekvereniging Taxandria naar Oisterwijk gebracht. Deze nachtelijke tocht vormt de overgang van herdenken naar vrijheid. Een vrijheid om te koesteren.

De organisatie ligt bij Nationaal Comité Wageningen 45; daar werd in 1945 de overgave van de Duitse strijdkrachten officieel. Dit vond destijds plaats in Hotel De Wereld. Sindsdien vindt daar jaarlijks de internationale herdenking plaats. Onder het motto: “Vrijheid, jij maakt het verschil” dragen 1700 lopers het bevrijdingsvuur het land door om in 87 gemeentes het vuur te ontsteken. Zo ook in Oisterwijk.

Vijftien lopers van Taxandria worden begeleid door twee chauffeurs en overbruggen een afstand van 76 kilometer die ze in estafette afleggen. Aangekomen in Oisterwijk neemt burgemeester Janssen de bevrijdingsfakkel in ontvangst en laat het vuur van de vrijheid ontvlammen. Het vuur bereikt ook Heukelom, Haaren en Moergestel. Lopers uit die kernen voegen zich bij de vuurceremonie bij het Herdenkingsmonument.

Iedereen is van harte welkom om bij de Bevrijdingsvuurceremonie aanwezig te zijn.