ondernemers

Vernieuwing middels automatiseren van nieuws is handig maar niet heilig


Conclusie: Het kan niet zonder handen!

Afgelopen twee maanden hebben we op onze website wat tests gedaan met automatische invoer van berichten. Een dergelijke automatisering kan werk uit handen nemen, bij berichten waaraan door de redactie geen toegevoegde waarde geboden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan verenigingen waarvan we hun ingezonden kopij standaard plaatsen.

RSS Feed

Het gemeentehuis van Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll)

De tests hebben we uitgevoerd middels de zogenaamde RSS Feed. Dit is een technisch hulpmiddel dat het mogelijk maakt dat verschillende websites (mist daarvan voorzien) met elkaar ‘praten’.  We hebben hiervoor de gemeentelijke website gebruikt, en de sites van de politieke partijen. Van al deze sites hebben we een periode alle door hen gepubliceerde berichten volledig geautomatiseerd overgenomen. Daarbij werd steeds vermeld dat de tekst afkomstig was van die partij of gemeente, zodat voor de lezer de bron duidelijk was.

De berichten werden geplaatst naast de reguliere door onze redactie te publiceren berichten; het was dus een ‘extra’ en niet ‘in plaats van’.

Bevindingen

Deels werkt het goed. Daar waar het politieke partijen betreft kunnen inwoners kennis nemen van de meningen van die politieke partijen, en via onze socials daarop reageren. Een van de partijen  die geen eigen website heeft, en dus ook geen RSS Feed, heeft ervoor gekozen de berichten zelf in te voeren in ons systeem. Een andere partij heeft ervoor gekozen niet mee te werken. Veel politieke partijen plaatsen hun eigen berichten op zowel website als social media. Er is een minimaal verschil. Vooralsnog zetten we de proef voor deze doelgroep voort.

Bij de gemeentelijke berichten valt op dat er wel een groot verschil is. Dat wat de gemeentelijke organisatie op social media plaatst en dat wat op de gemeentepagina in de Nieuwsklok staat vermeld, verschilt enorm met dat wat op hun website komt. Bij hun berichten komt het dan ook regelmatig voor dat berichten worden gemist (en vervolgens naar afweging van de redactie handmatig worden geplaatst) en/of  berichten dubbel verschijnen. Bij de gemeentelijke berichten werkt de automatisering daarom niet.

Uit de test van afgelopen maanden, waarbij we ook andere websites van onder andere lokale verenigingen hebben bekeken, blijkt dat deze voor ons niet volledig geautomatiseerd bruikbaar zijn.

Lees meer over mogelijke vernieuwingen