uitpunt

Trinitas jeugd ervaart ongekende gastvrijheid in Ierland


Ierse gastvrijheid is ongekend; vv Trinitas Oisterwijk U11-1 en U13-4 vermaken zich opperbest in Dublin.

De jeugd en hun begeleiders in Ierland.

Oisterwijk heeft een lange historie in het organiseren van internationale voetbaltoernooien. Al sinds meerdere jaren bezoeken honderden teams uit geheel Europa ons prachtige dorp om deel te nemen aan ons internationale voetbalfestival. Eén van de vaste deelnemers aan onze toernooien betreft een club uit Dublin. In 2016 speelden ze nog onder de naam Postal Aylesbury FC. Vanaf 2017 gaan ze door het leven als Tallaght Town AFC. Tot en met vorig jaar hadden 14 ploegen van deze “oranje club” de oversteek naar Oisterwijk gemaakt (waarvan 6 teams in 2022). De gezelligheid die dat ieder jaar oplevert en de zeer goede contacten van Maikel Verhagen (toernooidirecteur van vv Trinitas Oisterwijk) met Alan Merriman (voorzitter Tallaght Town AFC) en Onno Schunck (vicevoorzitter) waren de aanleiding om te onderzoeken of een voetbalweekend in Ierland tot de mogelijkheden behoorde.

Het eerste contact werd gelegd langs het veld tijdens het jaarlijkse openingstoernooi op de laatste zaterdag van de schoolvakantie voor 1e pupillenteams bij vv Trinitas Oisterwijk (2022). De reacties in Ierland waren meteen erg positief. De maanden daarna zijn door het organisatiecomité (bestaande uit Bart van der Zwan, Maurice van den Oetelaar en Bas van der Heijden) gebruikt om een gedegen plan te maken dat in december 2022 aan de ouders van twee ploegen is gepresenteerd. Er werd daarbij niet alleen gekeken naar de mogelijke verschillende activiteiten maar ook naar het kostenplaatje. Na een stemronde twee weken later bleek de animo (gelukkig) groot genoeg om de knoop definitief door te kunnen hakken. vv Trinitas Oisterwijk U11-1 and U13-4 were going to Dublin!

De tijd tussen de positieve stemming en de dag van vertrek is gebruikt om de plannen verder uit te werken. Er zijn door ouders sponsoren gezocht (en gevonden), de spelers hebben lege flessen ingezameld en er heeft op zaterdagavond 1 april een heuse trainingsmarathon plaatsgevonden. De spelers hebben uiteindelijk een bedrag van € 1.627,90 weten op te halen voor de reis. Een dikke pluim daarvoor! Om de trip extra speciaal te maken zijn voor de 22 spelers en 11 begeleiders speciale hoodies gemaakt. Daarvan zijn prachtige foto’s gemaakt door Masja Vlaminckx welke via de bekende socials van vv Trinitas Oisterwijk zijn gepubliceerd.

Op donderdag 6 april was het dan eindelijk zover. Bart, Maurice en Maikel (Bas kon helaas niet mee vanwege andere sportieve verplichtingen) zijn ’s morgens vooruit gereisd om voorbereidingen te treffen, waaronder het doen van de dagelijkse boodschappen. Om ons verblijf comfortabeler te maken had Tallaght Town AFC 2 auto’s voor ons klaarstaan. En hoewel het stuur en de versnellingspook aan de verkeerde kant zitten en iedereen daar ook aan de verkeerde kant van de weg rijdt (echt levensgevaarlijk…….) hebben we het er uiteindelijk toch zonder kleerscheuren vanaf gebracht.

De groep met spelers en begeleiders vertrok ’s middags rond 13.30 uur vanaf Sportpark D’n Donk met een bus richting vliegveld Brussel Zaventem. Het was niet druk op de weg waardoor men ruimschoots op tijd was. Beter daar wat langer wachten dan net op tijd of zelfs te laat arriveren. Alle pupillen hebben zich, ondanks de extra wachttijd, voorbeeldig gedragen op het vliegveld.
Uiteindelijk konden we de groep om 21.00 uur lokale tijd (22.00 uur in Nederland) opvangen op Dublin Airport. Met een gereedstaande bus zijn we meteen doorgereden naar Carolan Park, de prachtige thuishaven van Tallaght Town AFC.

De Ierse club had hun gehele clubgebouw belangeloos ter beschikking gesteld aan onze ploegen. In iedere kleedkamer lagen gloednieuwe luchtbedden, slaapzakken en hoofdkussentjes. De grote ruimte was aangekleed met 2 pooltafels, een PlayStation en een dartbord (al hebben we de darts maar snel weggelegd). Ook de apparatuur in het keukentje konden we gebruiken tijdens ons verblijf. En buiten stonden 2 luchtkastelen opgesteld voor onze jongens. Na een lange reisdag had iedereen vanzelfsprekend behoorlijk honger. Tallaght Town AFC had, met dank aan sponsor Macari’s Takeaway Tallaght Village, gezorgd voor fish and chips, pizza’s en frisdrank. Just brilliant!

Op vrijdag 7 april stonden de speciaal voor ons georganiseerde Easter tournaments gepland. De U11-1 ging spelen op home ground Carolan Park. De U13-4 speelde een kilometer verderop op het Andy Moore Park (Dublin Postal Sports & Social club). De U11-1 speelde wedstrijden tegen Tallaght Town AFC, Newbridge Town FC en Cabinteely FC. In de poule werd gelijkgespeeld en verloren. Maar in de strijd om het Shield werd na penalty’s gewonnen. Yes, de eerste beker was in the pocket. Iets verderop speelde de U13-4 tegen Tallaght Town AFC, Rathcoole FC en Peamount United FC. Ons team had het bijzonder lastig tegen de fysieke spelers (1 jaar ouder) en oogde erg vermoeid na een (te) korte nachtrust. Uiteindelijk werd in de strijd om het Shield nipt verloren. Jammer boys. Iedere speler kreeg vanuit de organisatie een medaille. Maar onze mannen kregen als special guests nog een extra medaille, met speciale inscriptie, als aandenken aan de trip naar Ierland. Na afloop van het toernooi werd er eten geserveerd aan al onze spelers en begeleiders. Dit bleek te zijn betaald vanuit het inschrijfgeld voor de beide toernooien. Nice.

Zaterdagmorgen was gereserveerd voor een training onder leiding van gediplomeerde Ierse trainers. Robbie De Courcy (FAI, Ierse Voetbalbond) nam de U11 (figuurlijk) onder handen. De U13 kreeg een training van Paul Barry (die in 2017 zelf in Oisterwijk was met een andere Ierse club). Hartelijk dank heren trainers, de spelers hebben er erg van genoten. ’s Middags gingen we met de bus (gesponsord door David Mc Kee) richting The Hell Fire Club. Vanaf een parkeerplaats zijn we de Montpelier Hill opgelopen om uiteindelijk te eindigen bij The Hell Fire Club (een verwoest gebouw uit 1725). Vanaf dat punt is er een prachtig uitzicht over Dublin. De kinderen hebben er even flink kunnen rennen (en klimmen). En natuurlijk zijn er ook een aantal prachtige foto’s gemaakt.

Na een uur zijn we richting de bus afgedaald om door te rijden naar Johnny Fox Pub. Deze pub staat bekend als The Highest Pub In Ireland en het is daar altijd druk. Onder het genot van Ierse livemuziek hebben we er heerlijk gegeten en gedronken. En kwamen we er achter dat 1 van de medewerkers van Johnny Fox Pub ook ooit in Oisterwijk ‘op toernooi’ was geweest. Dat dit indruk heeft gemaakt bleek wel uit het feit dat de video’s en foto’s nog op zijn telefoon stonden en binnen no-time aan ons werden getoond. It’s all about creating long lasting memories.
Bij thuiskomst op Carolan Park stond voor iedere speler een (chocolade) verrassing klaar. Bijzonder attent van de Ierse gastheren.

Al met al was het een zeer geslaagd weekend waarin geen onvertogen woord is gevallen is. Chapeau voor iedereen. De weergoden waren ons zeer gunstig gezind, we hebben het “4-seasons in one day” gelukkig gemist. Wellicht een “Gevalletje je krijgt wat je verdient….?” Een enorm groot dankwoord gaat uit naar Alan Merriman, Onno Schunck en alle andere mensen van Tallaght Town AFC. Zij hebben echt alles in het werk gesteld om het ons naar de zin te maken. En daar zijn ze bijzonder goed in geslaagd. Hartelijk dank allemaal, het wordt bijzonder gewaardeerd wat jullie voor ons gedaan hebben.

En nu op naar onze eigen internationale toernooien op 27/28 mei en 10/11 juni van dit jaar. Dat Tallaght Town AFC daaraan gaat deelnemen spreekt voor zich. Niet met 1, 2 of 3 ploegen. Ze zullen met maar liefst 10 ploegen, en inclusief toeschouwers ruim 350 personen, naar Oisterwijk reizen. De kans dat je iemand van deze club tegenkomt is dus best groot. Let the games begin!

Bekijk ook onderstaande video en klik hier voor meer foto’s!