ondernemers

Rechter moet kap beschermde boom voorkomen


De gemeente had de boom op de lijst gezet van ‘Waardevolle bomen’, deze stond ook in het ‘Beeldkwaliteitsplan’ als ‘te handhaven’, maar toch gaf gemeente een kapvergunning af.

De vooralsnog beschermde boom bij een nieuwbouwproject in Moergestel (Bron: B-team).

Volgens het B-team (vrijwilligers die strijden voor biodiversiteit) zou komende vrijdag de bezwaarperiode aflopen, en de boom ondanks bezwaren mogelijk gekapt worden. Het betreft een Tulpenboom aan de Oirschotseweg 15. B-team, Wiekentkunst Moergestel en enkele anderen hebben tegen de kap bezwaar gemaakt. Vanwege het risico dat de boom toch gekapt gaat worden, heeft het B-team een uitspraak gevraagd aan de rechter, om de kapvergunning te schorsen. Dat is gelukt; de boom mag voorlopig niet gekapt worden.

Ruud van der Star, namens het B-team: ‘Het is werkelijk te gek dat een boom van de ‘waardevolle bomenlijst’ en waarvoor in 2021 een kapvergunning is geweigerd door het College, nu een kapvergunning krijgt. In 2021 heeft wethouder Logister nog in de raad beloofd dat de boom niet gekapt zou worden. Ook staat de boom in het beeldkwaliteitsplan opgenomen als te handhaven boom.’

De boom staat op een perceel waar recent bouwwerkzaamheden zijn gestart voor woningen. De boom zou in de weg staan voor het realiseren van een inrit. Eerder echter is voor deze locatie al bepaald dat de boom zou blijven staan. De gemeente bevestigde vorig jaar dat de boom gehandhaafd zou blijven (klik hier).