ondernemers

Weer een ordinaire villa nabij Natura-2000 gebied in Oisterwijk?


Wordt Buitenplaats Tessloo tegen het Natura-2000 gebied aan een locatie voor een ordinaire villa? Dat is de vraag die de redactie van De Rooie Roeptoeter zichzelf stelde in onderstaande ingezonden brief:

Woonhuis, kunsttuin en vergaderlocatie Tessloo, tussen sportvelden en natuurgebied (Bron: Google Maps)

Wordt Buitenplaats Tessloo een ordinaire villa nabij Natura-2000?

Ooit, heel lang geleden, speldde VVD-wethouder Joop Rakhorst de gemeenteraad van Oisterwijk een sprookje op de mouw. De oude HOCO-velden aan het Zwarte Weggetje zouden een prima terrein zijn voor de bekende RTL4-tuinontwerper Bert Huls om er een beeldentuin te beginnen. Tegen weinig geld mocht Huls daar van Rakhorst zijn plannen waar maken.

Dit project, dat eigenlijk nooit van de grond is gekomen, lijkt Huls nu te willen stoppen. Hij heeft een omgevingsvergunning aangevraagd om het gebruik van galerie met kantoor te vervangen door woonhuis. Dat betekent dat Huls wel heel goedkoop aan bouwgrond komt voor nog een extra villa, dankzij de gulle gift destijds van wethouder Rakhorst. Bovendien menen wij ons te herinneren dat de gemeenteraad destijds bepaald heeft dat als Huls de grond zou willen verkopen, hij deze eerst aan de gemeente moet aanbieden. Huls, die destijds ook al een villa bij zijn beeldentuin mocht bouwen, wordt op deze manier wel erg in de watten gelegd, indien tenminste de gemeente besluit een omgevingsvergunning te verlenen voor een extra villa.

Bovendien lijkt dit allemaal in strijd met de recente bouwstop die de provincie wil hanteren bij Natura-2000 gebieden omdat de natuur in Brabant nog altijd zienderogen achteruit gaat.

Redactie De Rooie Roeptoeter

Partij CDA heeft deze week vragen geteld aan het college, zodra de antwoorden daarvan binnen zijn volgt hierover nader bericht.

Klik en lees hier over de voorgenomen bouw van een villa op een andere locatie tegen het natuurgebied aan, een plan dat recent door de gemeenteraad werd afgekeurd.