uitgelicht

Waarom geen Stemtaxi in Oisterwijk?


Grote steden als Tilburg en Breda kennen de Stemtaxi; Gemeente Oisterwijk ziet die behoefte vooralsnog niet.

Even binnenlopen is niet voor iedereen even gemakkelijk (Foto: Joris van der Pijll)

Afgelopen Provinciale Verkiezingen was er even de gedachte dat inwoners mogelijk minder zouden gaan stemmen, omdat het openbaar vervoer zou staken. Gemeente Oisterwijk adviseerde om familie of vrienden te vragen, en ‘… mocht dit niet lukken, laat het ons dan weten…’. Op de publicatie van die uitgereikte helpende hand kwamen verschillende reacties. Zo zouden kiezers om bij de stembus te komen volgens enkele lezers geen gebruik hoeven te maken van het openbaar vervoer, omdat de stembussen in onze gemeente in de buurt zijn. Er waren ook opmerkingen over mensen voor wie ook die relatief korte afstand tot de stemlokalen een belemmering is. Mooi was te zien dat er voorbeelden werden gegeven van hoe andere gemeenten voor deze doelgroep klaar staan.

Altijd
Wat blijkt: niet alleen bij een mogelijke staking van het streekvervoer, maar er zijn gemeenten die bij alle verkiezingen een zogenaamde ‘Stemtaxi’ inzetten voor hun inwoners. Zonder moeite kunnen inwoners van onder andere Tilburg en Breda bij hun gemeente een rit naar de stembus reserveren. In Tilburg doen ze dat al 10 jaar; in Breda 13. ‘Als mensen niet in de gelegenheid zijn zelf naar een stemlocatie te gaan, is er de mogelijkheid gebruik te maken de gratis stemtaxi, die van tevoren telefonisch te reserveren is,’ zo laat een woordvoerder van Gemeente Tilburg desgevraagd weten. De kosten zijn te verwaarlozen, want een enkele taxi vervoert op een verkiezingsdag een handjevol mensen.

In Breda waren er dit jaar 28 ritten en in 2022 waren dat er 25. Daar liet de woordvoerder weten, dat ‘de kosten ongeveer €250 bedragen.’ Geen grote aantallen, geen hoge kosten, maar wel overduidelijk het beleid dat iedereen laagdrempelig kan meedoen.

In Oisterwijk is geen stemtaxi. Een woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) van Oisterwijk laat weten: ‘We hebben geen signalen dat daar in onze gemeente behoefte aan is.’