ondernemers

Schaatsers De Vennen Moergestel in top marathoncompetitie


Op zaterdag 4 maart werd in Breda de finale van de Zuid-Nederlandse Marathoncompetitie gehouden.

Jan op ’t Hoog werd zesde in het eindklassement van de marathoncompetitie (Foto: Jeroen Happel).

Tom van Dijck en Jan op ’t Hoog van Schaatsclub De Vennen uit Moergestel eindigden in de top van het eindklassement van deze competitie. Tijdens een langebaanwedstrijd op zondag 5 maart in Tilburg promoveerde Maartje van Dijck naar de vierde klasse en reed Thomas van Berkel voor het eerst in zijn carrière een rit over 5000 meter. Karlijn Schellekens had de eer om op dinsdag 7 maart te mogen deelnemen aan het toernooi om de Zilveren Bal in Leeuwarden.

De Zuid-Nederlandse Marathoncompetitie van het seizoen 2022/2023 bestond uit dertien wedstrijden op de ijsbanen van Breda, Tilburg, Eindhoven en Geleen. Tijdens de laatste wedstrijd op 4 maart in Breda behaalde Tom van Dijck de tweede plaats in de categorie heren C2. Na overwininningen in de voorgaande drie wedstrijden, werd hij deze keer verslagen door Pim Boere uit Goirle. Omdat Pim ook in het begin van het seizoen meer punten had behaald, werd hij ook de winnaar van het eindklassement van de heren C2. Tom werd gehuldigd als nummer twee in deze categorie. Ook bij de heren Masters-2 had De Vennen een schaatser in de top van het eindklassement. Door trouw aan bijna alle wedstrijden van de competitie deel te nemen verzamelde Jan op ’t Hoog namelijk voldoende punten voor de zesde plaats in het eindklassement achter winnaar Aart van Dalen uit Andel. De achtste plaats in de slotwedstrijd was juist voldoende om Johan van Buuren uit Leerbroek voor te blijven.

Tijdens de langebaanwedstrijd in Tilburg op zondagavond 5 maart liet Maartje van Dijck zich niet uit het veld slaan door een val in de rit over 500 meter. Later op de avond reed zij de eerste rit over 1500 meter uit haar nog jonge leven in een uitstekende tijd van 2:44.52. Met deze tijd voldeed zij meteen aan de limiet voor promotie naar de vierde klasse van de meisjes Pupillen. Tom van Dijck bleef met 44.85 op de 500 meter en 2:18.27 op de 1500 meter maar net boven zijn persoonlijke records. Na Maartje maakte ook Thomas van Berkel zijn debuut op een afstand. Als trotse eigenaar van het Clubrecord op de 3000 meter wilde Thomas ook zijn geluk op de 5000 meter beproeven. Na de eerste 200 meter in 20.65, reed hij de volgende zes ronden in de vierendertig seconden en in de zes afsluitende zes ronden liepen de rondetijden langzaam op naar de zevendertig seconden. Aan het einde van deze bijzonder vlakke race stond de klok stil op de uitstekende tijd van 7:29.64. Dit is de derde ooit door een lid van De Vennen gereden tijd. Alleen Teun van der Linden en Thomas van Dijk waren sneller met respectievelijk 7:14.16 (26 februari 2022) en 7:22.29 (24 maart 2013).

Op grond van haar snelste rit over 100 meter tijdens het Nederlands Kampioenschap Supersprint was Karlijn Schellekens geselecteerd voor deelname aan het landelijke toernooi om de Zilveren Bal voor Junioren in Leeuwarden. In een zeer bijzondere ambiance met muziek en discolichten reden de twintig snelste meisjes Junioren-B van het land op dinsdagavond 7 maart ieder twee ritten over 100 meter en de drie rijdsters met de snelste tijd streden in een superfinale om de Zilveren Bal. Met een veertiende en zestiende plaats in respectievelijk 11.83 en 11.97 wist Karlijn zich helaas niet voor deze superfinale te kwalificeren. Desondanks was deelname aan dit bijzondere toernooi toch een erg leuke ervaring.