Care Inn

Peter Beekmans ontvangt eerste mantelzorgwaardering 2023 in Oisterwijk


Mantelzorgen is niet meer weg te denken in onze samenleving. Op een zeker moment kom je ervoor te staan dat je een zieke naaste hebt en dat je extra zorgtaken hebt om deze persoon te ondersteunen. De mantelzorgers die in Haaren, Heukelom, Oisterwijk of Moergestel wonen, kunnen ook dit jaar weer een mantelzorgwaardering ophalen.

Peter Beekmans ontvangt de Mantelzorgwaardering uit handen van wethouder Dion Dankers (Foto: Marijke Brocken).

De eerste mantelzorgwaardering werd dit jaar uitgereikt op 14 maart door wethouder Dion Dankers aan Peter Beekmans. De vrouw van Peter is jong dementerend. “Toen ze op 64-jarige leeftijd opeens de muren ging schilderen terwijl we alleen het plafond zouden schilderen, merkte ik dat er iets aan de hand was. Eigenlijk ging er al op meerdere vlakken iets verkeerd, maar dit was voor mij het signaal om naar mijn huisarts te gaan.” Sinds de diagnose Alzheimer in 2018 ziet Peter dat zijn vrouw op een glijbaan zit waarop ze langzamerhand naar beneden glijdt.

Vormen van hulp
Zodra iemand tegen Peter zegt; kan ik iets voor je doen, dan neemt hij dat met beide handen aan. Met behulp van een casemanager is nu geregeld dat zijn vrouw 3 dagen in de week naar de dagbehandeling kan gaan op de Wever in Tilburg. Daarnaast heeft zijn vrouw een maatje die elke week een flinke wandeling met haar maakt. Twee buurtbewoners in de wijk zijn op afroep beschikbaar om bij zijn vrouw te blijven, zodat hij op onverwachte momenten even weg kan. Door deze momenten heeft Peter tijd om ook zijn eigen hobby’s te blijven oppakken, want dat is nodig, anders zou hij de hele dag constant zijn vrouw in de gaten moeten houden en kan hij niet zelf tot rust komen.

Praat erover
Peter en zijn vrouw hebben vanaf het begin altijd open met iedereen in hun netwerk gesproken over deze ziekte. “Door met mensen uit je omgeving te praten over Alzheimer en het leven hiermee, krijgen we begrip voor onze situatie. Niet alleen voor wat er met mijn vrouw gebeurt, maar ook wat dit voor mij als mantelzorger betekend.” Tegenwoordig moet Peter altijd achter zijn vrouw aanlopen en haar handelingen nalopen. Spullen op de juiste plek terugleggen, zorgen dat de kleren goed aangetrokken zijn en opletten dat zijn vrouw niet in huis verdwaald en per ongeluk door de voordeur naar buiten gaat om naar het toilet te gaan. Peter doet dit altijd met een dosis humor: “Ik kan wel mopperen dat ze iets niet goed doet, maar daar hebben we beiden niks aan. Mijn glas is altijd half vol, dus ik ruim met liefde alsnog de spullen op de goede plek op, zodat ook ik het zelf later weer gewoon kan terugvinden.”

Mantelzorgwaardering
Zorg jij net als Peter ook voor je partner, een van je ouders, is je kind hulpbehoevend of zorg je voor een naaste vriend of vriendin? En doe je dit meer dan 8 uur in de week? Dan heet dit mantelzorgen en mag je jezelf mantelzorger noemen. Voor deze mantelzorgers heeft de gemeente ontzettend veel waardering en zij wil deze mantelzorgers daarvoor bedanken met een mantelzorgwaardering. Deze waardering is de Oisterwijkse kadO’bon met een waarde van 50,-. Deze kadO’bon is in te leveren bij ruim 160 winkels, horeca- en recreatiebedrijven in Oisterwijk, Moergestel, Haaren en Heukelom.

Ophalen
ContourdeTwern deelt deze mantelzorgwaardering uit van 27 maart tot en met 19 mei. Ben je ingeschreven als mantelzorger bij ContourdeTwern of herken je je in dit verhaal en stond je er niet eerder bij stil dat je mantelzorger bent? Je kan deze waardering persoonlijk ophalen met een geldig legitimatiebewijs op de volgende momenten en locaties:

Elke dinsdagochtend van 10.00 uur tot 11.30 uur in de Tiliander
Elke dinsdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in wijkcentrum de Pannenschuur
Elke woensdagochtend van 10.30 uur tot 11.30 uur in wijkcentrum de Coppele
Elke woensdagochtend van 10.00 uur tot 11.00 uur in den Domp in Haaren
Elke donderdagmiddag van 14.00 uur tot 15.00 uur in het inlooppunt in de Kerkstraat (m.u.v. 27 april en 18 mei)

Mantelzorgers uit Moergestel melden zich bij een vrijwilliger aan via Buurtgenoten. Neem met Petra Verheijen contact op via 013-5132351 of mail naar p.verheijen@ziggo.nl. Voor werkende mantelzorgers is het mogelijk om een afspraak te maken voor een avond. Neem hiervoor contact op met de mantelzorgondersteuner Moniek Lommen, via nummer 06-23370643 of mail naar mantelzorgoisterwijk@contourdetwern.nl. Hier kun je ook terecht als je meer info wilt over deze mantelzorgwaardering.