Care Inn

Partij PRO wil standaard verbod op reclame en weekbladen in Oisterwijkse brievenbussen


Myrte Hesselberth (PRO) heeft donderdagavond in de gemeenteraad gevraagd om een standaard verbod in te voeren voor het verspreiden van papieren drukwerk, zoals huis-aan-huiskranten en reclamedrukwerk. Op dit moment is het aan bedrijven vrij om papieren uitgaven voor reclame of kranten in iedere brievenbus te schuiven, tenzij de bewoner een Ja-Nee of Nee-Nee sticker heeft geplaatst.

Ja-Ja sticker

Gratis verkrijgbaar bij de gemeente …

‘In verschillende gemeentes, waaronder de gemeente Amsterdam, werken ze met ja-ja stickers op brievenbussen. Dit houdt in dat mensen enkel ongeadresseerd reclamedrukwerk en huis-aan-huiskranten ontvangen wanneer zij deze sticker op hun brievenbus hebben geplakt. Met andere woorden; men moet actief aangeven deze te willen ontvangen. Dat verschilt dus van de manier die we nu in Oisterwijk kennen.’ Met deze aanpak wil PRO ervoor zorgen dat er minder sprake is van papierverspilling, en dat is goed voor het milieu.

Wethouder Eric Logister wijst op het onderwerp ‘duurzaamheid’ waarover binnenkort in de raad gesproken wordt. In de zogenoemde duurzaamheidsagenda komt volgens hem ook het onderwerp ‘grondstoffen’ aan bod komt. Hij zou graag deze wens van een andere aanpak in de bespreking van dat onderwerp meenemen. Of zo’n andere aanpak er vervolgens ook komt, is dan uiteraard aan de raad om te besluiten.

Voor wie nu al papier wil besparen, zijn er gratis Ja-Nee en Nee-Nee stickers verkrijgbaar bij de gemeente.