Care Inn

Menig boze blik op verwarrende verkeerssituatie bij rotondes in Oisterwijk


‘Beste Oisterwijkers, wist u dat voetgangers helemaal geen voorrang hebben op deze rotonde?’

Gemeente Oisterwijk en rotondes; het is een ‘dingetje’. Op de ene rotonde is eenrichtingsverkeer voor fietsers, op de andere tweerichtingen, de volgende half-half. Hier en daar ontbreken de haaientanden, ondanks dat er toch voorrang verleend moet worden. Soms hebben fietsers voorrang; maar dan ook weer niet. En om het nog ingewikkelder te maken, hebben soms fietsers wel voorrang, maar op dezelfde oversteek voetgangers niet!

De fiets- en voetgangersoversteek bij de rotonde aan de Moergestelseweg, ter hoogte van de Sportlaan (Foto: Thijs Bertels).

Het zal u niet verbazen dat de belangenorganisaties in ons land die zich met verkeer bezig houden, hier niet vrolijk van worden. En ook het landelijk adviesorgaan van onze overheid denkt er anders over. Het verschil is na vele jaren van helaas aanrijdingen en flinke discussies op social media, ook de gemeenteraad van Oisterwijk niet ontgaan. Er werd door de gemeenteraad aan het college opdracht gegeven uniformiteit aan te brengen, maar tot de dag van vandaag heeft de verantwoordelijk wethouder daar in de praktijk niets mee gedaan. En de raad daarna ook niet …

De veelvuldig aangepaste dubbele rotonde van de Moergestelseweg, de druppeltonde in het centrum, een half-half situatie op het Oisterwijkse industrieterrein, en ook het voorbeeld wat deze week door inwoner Thijs Bertels werd ingezonden, valt in het rijtje ‘verwarrend’. Gelukkig deze keer geen letsel, maar wel: ‘Menig boze blik of middelvinger ontvang ik hier als automobilist. Echter hebben alleen bestuurders van een (snor)fiets hier voorrang. Er is namelijk ook geen zebrapad. Dus even weer op cursus boze voetgangers. En even nadenken voordat u mij gaat uitschelden. Ik volg gewoon de verkeersregels. Dat ik soms iemand voorlaat is dus gewoon een social gebaar. En voor de gemeente: maak hier een zebrapad of zet bordjes neer dat alleen de fietsers voorrang hebben.’

Hoewel de verkeersregels kloppen, is de verwarring bij de verschillende weggebruikers ook hier blijkbaar goed aanwezig. Niet zo vreemd, want een stukje verderop in dezelfde straat mag je als voetganger wel voor. En die haaientanden …