uitgelicht

Cultuur en beleef over het oude raadhuis van Oisterwijk


Cultuur en Beleef is een activiteit speciaal voor mensen, die geïnteresseerd zijn in thema’s als geschiedenis, kunst, reizen, natuur, religie etc. op de laatste maandagmiddag van de maand. Het kan gaan over lokale onderwerpen maar ook bredere maatschappelijke thema’s. Kortom voor ieder wat wils. Ook de gastsprekers komen uit Oisterwijk maar soms ook van verder weg.

Het Oude Raadhuis

Het oude raadhuis in Oisterwijk

Op 27 februari organiseert Wim de Bakker een lezing over het oude raadhuis. De eeuwenoude Lindeboom op de Lind in Oisterwijk, heeft vele verhalen te vertellen. De boom stond op een centrale ligging op het dorpsplein van Oisterwijk. Oisterwijk was de hoofdplaats van het kwartier Oisterwijk, een van de vier kwartieren waar eens het platteland van de Meijerij van Den Bosch was verdeeld. Er werd recht gesproken, daar onder de Lindeboom. Veel ellende speelde zich daar af, brandstichtingen, plunderende rovende troepen, beeldenstorm en de pest.

Ook stond er bij de grote Lindeboom de nu verdwenen kapel, ‘Onze Lieve Vrouw ter Linde’ het middelpunt van een grote Mariadevotie tot ver in de omtrek en een toevluchtsoord. Het Mariabeeld dat in de kapel stond heeft na vele omzwervingen een plaats gekregen in de Petrus kerk, waar het nog steeds te bewonderen is. Later kwam er in die kapel een raadhuis, waar de schout, burgemeesters en schepenen zich zetelden. Ze kreeg een centrale regionale functie.

In 1898 heeft een architect een nieuw gemeentehuis ontworpen. Dit werd gebouwd voor de oude kapel, die daarna afgebroken werd. Het is nog altijd het raadhuis van Oisterwijk. Het gemeente-kantoor kwam in 1989 waar vroeger ‘Villa de Huifkar’ stond.

Entree vanaf 14.00 uur, start lezing 14.30 uur. De kosten bedragen 2 euro inclusief koffie of thee. Geen aanmelding nodig. Kom naar Huiskamer De Inloop, Kerkstraat 48 Oisterwijk. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de coördinator van Stichting Inlooppunt Sandra Wouters: sandrawouters@contourdetwern.nl, of bel naar: 06-17.16.30.91 en b.g.g. 013-52.84.080.