Care Inn

Vrijwilligers in portret: Op Park Stanislaus zijn ze heel blij met hem


Junis Holthuis is 27, hij woont bij Olivier en werkt drie dagen in de week bij Zorgcentrum Park-Stanislaus in Moergestel. De ene dag in ’t Winkeltje; de andere dag in het restaurant. ‘Ik vind het fijn wat afwisseling te hebben in mijn werk, en het is leuk om te doen.’

De hulp van Junis wordt door de bewoners zeer gewaardeerd (Foto: Joris van der Pijll)

In ’t Winkeltje van Park-Stanislaus gaat alles op een rustig tempo. Een mevrouw rolt binnen in haar rolstoel, zoekt wat mandarijntjes, rekent af en vervolgt haar weg. Mevrouw en Junis hebben alle tijd. Dan is het een minuut of tien stil, geen wachtrijen, geen haastige klanten. Een vrolijke meneer met rollator komt het winkeltje binnen; de routine herhaalt zich. De beste man laat desgevraagd weten heel blij te zijn met Junis; met een brede glimlach en een duim omhoog! Het is duidelijk dat de rust van de bewoners Junis helpt, en andersom net zo. Junis is gastvrij, geduldig en behulpzaam.

Die rust en regelmaat is precies goed voor Junis. ‘Ik heb DCD,’ om vervolgens op zijn mobieltje heel handig de stem van Google uit te laten leggen wat dat is. DCD staat voor Developmental Coördinaten Disorder, een motorische ontwikkelingsstoornis die leidt tot problemen bij het plannen en coördineren van motorische handelingen. Junis voelt zich dan ook helemaal thuis bij Park-Stanislaus. ‘Bij Olivier heb ik een eigen appartement, maar we eten wel gezamenlijk.’ Junis kan veel zelfstandig, en ook op Park-Stanislaus draait hij de winkel volledig zelf. ‘Het is voor mij een fijne manier om bezig te zijn, een goede nuttige dag invulling.’ Belangrijk en prettig vindt Junis de aanwezigheid van medewerkers. Als het nodig is kan hij even hulp vragen, zowel thuis bij Olivier, als bij Park-Stanislaus. ‘Ik kan altijd met vragen bij hen terecht.’ Vooral in het begin van zijn vrijwilligerswerk was dat fijn, ‘ik moest toen nog wat wennen.’

Junis is uiteraard niet de enige vrijwilliger waar de bewoners en organisatie van Park-Stanislaus blij mee zijn, maar hij mocht vandaag symbool staan voor al die vele handen die het leven voor de bewoners wat fijner maakt. Bij Park-Stanislaus in Moergestel kunnen ze nog vrijwilligers gebruiken. ‘Het zou wel leuk zijn als er dan wat jongeren bij komen,’ sluit Junis af.

Voornemen voor 2023

Afgelopen 7 december was het de Nationale Vrijwilligersdag. In samenwerking met Gemeente Oisterwijk heeft het Vrijwilligerssteunpunt Oisterwijk, onderdeel van Contour de Twern, deze dag opgepakt om met een serie portretten wekelijks de activiteiten van een aantal van deze vrijwilligers onder de aandacht te brengen. Na een oproep hebben diverse clubs uit Haaren, Moergestel en Oisterwijk vrijwilligers aangemeld; daaruit is een selectie gemaakt.

Zoals Junis aangeeft, zijn het vaak ouderen die vrijwilligerswerk doen, maar ook jongeren zijn volgens hem zeer welkom. Misschien een goed voornemen voor 2023? Dat kan bij Park-Stanislaus, of kijk eens op www.contourdetwern.nl onder ‘Vrijwilligerswerk’. Mail voor vragen en hulp naar vrijwilligerssteunpuntoisterwijk@contourdetwern.nl

 

DTZ logo low