Care Inn

Vrijwilligers in portret: Ans is na 25 jaar niet meer weg te denken uit het wijkcentrum


Ans van Kerkhof (71) is al vijfentwintig jaar voor de inwoners van de wijk Westend in Oisterwijk een vast terugkerende kracht in Wijkcentrum De Coppele. Achter de bar, gastvrij voor alle bezoekers.  Niet meer weg te denken, en dat wil ze zelf ook niet. Volgens vrijwilligerscoördinator Mart Schapendonk is Ans een plichtsgetrouwe en graag geziene gastvrouw.

Ans van Kerkhof is niet meer weg te denken uit het wijkcentrum (Foto: Joris van der Pijll).

‘Ik ben ooit zelf naar het wijkcentrum gestapt, omdat ik er achter kwam dat ik na enkele jaren hier te wonen, nog te weinig mensen kende,’ aldus Ans die destijds langs de deuren ging voor een collecte van het KWF. Ze begon als deelneemster aan de gym en later ook de sjoelclub. ‘Toen ben ik af en toe ook gaan helpen met activiteiten.’ Ans is duidelijk geen stilzitter; want ook de buurvrouw kon rekenen op de nodige mantelzorg en ze past graag op bij de kleinkinderen. Haar belangrijkste ‘taak’ is toch wel het barwerk. Het is geen werk, minder gehaast, minder moeten, ‘maar ook niet vrijblijvend, de mensen rekenen er op dat ik er ben.’ Het werd al snel dé plek voor Ans, waar ze heel veel mensen heeft leren kennen.

Gezellig

Vooral de biljarters maken dankbaar gebruik van de aanwezigheid van Ans. Als de mannen (vrouwen zijn even welkom maar spelen blijkbaar minder biljart) hun potje biljarten, zorgt Ans met veel plezier voor de drankjes. ‘Eerst koffie, maar daarna pilsjes tappen. En nee, dat is niet moeilijk, dat heb ik je zo geleerd,’ lacht Ans. Een praatje klets, wat aandacht voor elkaar, en uiteraard ‘mannen humor, een beetje plat, we lachen er maar om, en gaan weer door.’

De bar netjes houden, glazen spoelen en een leeg biervat vervangen; Ans draait haar hand er niet voor om. ‘En als het te zwaar is, roep ik een van die mannen erbij.’ Zo wordt alles samen opgelost en aangepakt, om met elkaar een gezellige avond te hebben. Ook als er een keer iemand ziek is, lossen ze dat met elkaar op. ‘Maar uitval is wel steeds moeilijker te vervangen,’ zo doet Ans de te verwachten oproep: Doe mee! Loop eens binnen…

Meedoen?

In de diverse wijkcentra is een tekort aan vrijwilligers. Zo is er bijvoorbeeld behoefte aan barmedewerkers die tevens fungeren als gastvrouw of gastheer, maar ook voor andere interesses bent u van harte welkom het wijkcentrum binnen te lopen en eens te vragen wat er zoal gedaan kan worden. Of bekijk het Vrijwilligerssteunpunt welke activiteiten voor u leuk zijn om op te pakken. Kijk op www.contourdetwern.nl onder ‘Vrijwilligerswerk’. Mail voor vragen en hulp naar vrijwilligerssteunpuntoisterwijk@contourdetwern.nl

 

DTZ logo low