Care Inn

Trialoogfilms over goed oud worden in Oisterwijk


De werkgroep ‘Levenskunst voor wie goed oud wil worden’ organiseert drie filmvoorstellingen, ofwel samen de Trialoogfilms.

Reeds 9 jaar stelt de werkgroep de trialoogfilm in een centraal thema. In dit jubileumjaar willen zij ‘SAMENWERKEN’ centraal plaatsen. De essentie van ons mens-zijn ligt ten diepste in de verbondenheid die we ervaren met onze medemens en de wereld om ons heen. Wie ben ik en ben ik de moeite waard? Luisteren en gehoord worden is een wederkerig gebeuren in het bewerkstelligen van onze verbondenheid met onze (dierbaren) medemens. Een groot verdriet schuilt in het verlies van verbinding, van het gevoel afgesneden te zijn van de complexe wereld en van de mensen om ons heen. Daarom is samenwerken zo belangrijk in elk uniek mensenleven.

Als individu en als samenleving besef je zeer goed dat je elkaar nodig hebt! Dat maakt het soms lastig, want iedereen is verschillend en dat is duidelijk waarneembaar als je kijkt hoe mensen samenwerken met elkaar…en toch zijn er mogelijkheden en uitdagingen. Bij samenwerking wil ik groeien door meer inzicht te verkrijgen in mijn eigen sociale vaardigheden en tevens ook om de anderen te (h)erkennen. Samenwerken geeft ons de mogelijkheid om het beste in onszelf en bij anderen naar boven te halen.

Bij de trialoog filmvoorstellingen kunt u zich als bezoeker terugvinden in boeiende filmkeuzes. Dit zijn achtereenvolgend:

Eerste film: Hors Normes ( 2019)

Maandag 27 februari.

Geregisseerd door: Olivier Nakache en Eric Toledano. Met onder meer: Vincent Cassel, Reda Kateb en Hélène Vincent.

Het (waargebeurde) verhaal van de film gaat over Bruno en Malik. Bruno biedt autistische kinderen die nergens anders terechtkunnen een onderkomen in zijn woongroep. Malik leidt jongeren uit achterstandswijken op tot begeleider. Samen nemen ze de ‘complexe gevallen’ onder hun hoede, waar de reguliere zorg zich geen raad mee weet. Sommige kinderen zitten al jaren opgesloten op een kamertje in een ziekenhuis. Wat Bruno doet werkt: door zijn begeleiding bloeien de kinderen weer op, zonder dat hij ze op hoeft te sluiten of plat hoeft te spuiten met medicijnen.Bruno moet alleen wel vechten tegen de inspectie. Hij heeft namelijk geen vergunning en de begeleiders die bij hem werken hebben (nog) geen diploma. De inspectie dreigt zijn instelling dan ook te sluiten. Vervolg op het witte doek…. Speelduur: 114 minuten.

Tweede film: Adam ( 2019)

Maandag 13 maart.

Geregisseerd door: Maryam Touzani. Met onder meer: Lobna Azabal en Douae Belkhaouda.

Een fragment uit de film Hors Normes

De film is ‘een mooie, ingetogen ode aan solidariteit en moederschap’ en vertelt hoe twee vrouwen elkaar een toekomst bieden in het Marokko van nu. In Casablanca gaat de zwangere, ongetrouwde Samia van deur naar deur op zoek naar een dak boven haar hoofd. Wanneer ze aanklopt bij Abla , blijft ook haar deur in eerste instantie gesloten. Maar als weduwe en alleenstaande moeder van de 8-jarige Warda, weet Abla hoe moeilijk het leven in Marokko kan zijn en laat de jonge vrouw uiteindelijk toch toe. Geleidelijk vinden ze steeds meer steun bij elkaar en gaat Samia aan de slag in Abla’s bakkerij. Samen bakken ze de heerlijkste Marokkaanse lekkernijen. Vervolg op het witte doek…. Speelduur: 100 minuten.

Derde film: Young@Heart ( 2008)

Maandag 27 maart.

Geregisseerd door : Stephen Walker. Met onder meer: Joe Benoit, Helen Boston en Louise Canady.

Young@Heart (2008) is een hartverwarmende en verrassende film over een koor dat Jimi Hendrix, Sonic Youth, Nirvana, maar ook James Brown, de Pointer Sisters en Coldplay op zijn repertoire heeft staan. Bijzonderheidje: de gemiddelde leeftijd van de club is 81! Speelt het leven van ouderen zich normaliter rond eenzaamheid, kwalen of ziekte af; deze groep mensen leeft voor rock, punk en funk. Regisseur Stephen Walker schetst in deze indrukwekkende en ontroerende film de repetities van het koor en van zijn leden, maar ook volgt hij hen daarbuiten.
Het koor is net terug van optredens in Europa en is bezig een nieuw show voor te bereiden. De repetities lopen niet van een leien dakje; naast gezondheidskwalen is het geheugen van sommige leden niet meer helemaal up-to-date. Ondanks dat één van hen overleden is gaat de show door en wordt het een groot succes.
Young@Heart is met zijn prachtige hoofdrolspelers hartverwarmend en ontroerend en dè ultieme feelgood film! Een positieve film waardoor je je gaat verheugen op een jeugdige oude dag. Vervolg op het witte doek…. Speelduur: 110 minuten.

De films worden getoond in De Voorhof, Kerkstraat 64 in Oisterwijk. Entree bedraagt voor alle films samen 10 euro, of 5 euro per film.Een niet alcoholische welkomstdrankje is inbegrepen. Aanvang middagvoorstelling is om 14.00 uur; aanvang avondvoorstelling om 19.30 uur. Zaal open 30 minuten vooraf. Reserveren niet nodig.