uitgelicht

Ouder over tweetalig vwo Durendael ‘Enorme voorsprong bij universiteit’


Hans van der Sanden, ouder van een leerling aan het vwo-tto, het tweetalig vwo op Durendael: ‘Enorme voorsprong bij vervolgstudie aan de universiteit’.

Durendael was voor ons een logische keuze
We hebben drie dochters die alle drie vwo-tto op Durendael hebben doorlopen. Wij zijn in Oisterwijk komen wonen toen de oudste in groep 8 zat en de tweeling in groep 6. Voor ons was het een logische keuze om te kiezen voor de middelbare school in het dorp omdat Durendael alle niveaus aanbood en we positieve berichten hoorden over de school. De keuze voor tweetalig onderwijs hebben de dames zelf gemaakt.

Op 2 College Durendael in Oisterwijk kan je kiezen voor tweetalig onderwijs.

Een extra inspanning willen leveren
De drive om een extra inspanning te leveren hebben ze van huis uit meegekregen. Al heb je een goed stel hersens, je moet er wel zelf voor gaan, dat hebben ze thuis altijd gezien. Ook hebben ze heel goed begrepen dat Engels een wereldtaal is waar ze overal mee terecht kunnen. Daar plukken ze nu al de vruchten van. Het heeft hen een enorme voorsprong gegeven bij hun vervolgstudie aan de universiteit waar Engels zo’n beetje de voertaal is.

Leren spreken voor een groep
Wat ik ook echt een groot pluspunt van tto op Durendael vind, is dat ze al vanaf het eerste jaar leren spreken voor een groep, ook in het Engels. Op het tto moesten ze vaak presenteren. Hierdoor zijn ze zelfverzekerder geworden in het openbaar spreken. Onze dochters spreken alle drie accentloos Engels en moeten soms zelfs zoeken naar een woord in het Nederlands.
In contact met andere culturen

Waar ik als ouder goede herinneringen aan bewaar zijn de reizen naar het buitenland en de uitwisselingen met buitenlandse leerlingen. Onze dochters hebben in het derde jaar bewust gekozen voor een onbekend land waar ze nog nooit geweest waren. De oudste ging naar Budapest in Hongarije, de jongste twee naar Sibiu in Roemenië. Er was voor hen een gastgezin geregeld waar ze gastvrij werden ontvangen.

Mooie levenslessen
Soms best lastig ook, want sommigen spraken gebrekkig Engels. En toch, dat loste zich ook wel weer op. Ook kregen ze te maken met een heel andere cultuur dan ze gewend waren. Het waren mooie levenslessen die ze meenemen in hun verdere ontwikkeling. Ik denk dat zo’n uitwisseling voor elk kind een enorme verrijking is en ik ben van mening dat iedereen die mogelijkheid zou moeten hebben, ongeacht je achtergrond.

Zelf gastouder zijn
Ik vond het ook hartstikke leuk om samen met mijn vrouw zelf gastouders te zijn, toen de uitwisselingsmaatjes uit Hongarije en Roemenië naar Oisterwijk kwamen. In onze tijd bestond zoiets nog helemaal niet. We hebben hen de omgeving laten zien en kennis laten maken met de Nederlandse eetcultuur (o.a. pannenkoeken).

De wereld ligt voor je open
Als je kunt communiceren in meerdere talen, makkelijk spreekt en geleerd hebt je aan te passen aan andere culturen, ligt de wereld voor je open. Ik zie dat heel goed aan onze dochters. Ik denk dat hun tto-opleiding op Durendael daar een flink aandeel in heeft gehad, zowel qua Engels als het gemak waarmee ze contacten leggen. Voor hen was het in ieder geval de beste keuze.