Krekul

Oisterwijkse gaat mee met World Scout Jamboree


Vanuit Brabant gaan er maar liefst 214 jonge Scouts mee naar Zuid-Korea, voor een avontuur van hun leven. Onder begeleiding van onder andere de Oisterwijkse Ilse Schoenmakers.

Alle deelnemers van de Troep Atalanta, die samen deze zomer naar Zuid-Korea afreizen.

Bijna 2.000 Nederlandse scouts vertrekken van 1 tot en met 12 augustus 2023 naar Zuid-Korea om deel te nemen aan de World Scout Jamboree, het grootste internationale Scoutingkamp ter wereld dat eens in de vier jaar wordt georganiseerd. Hier komen ruim 50.000 scouts uit meer dan 150 verschillende landen samen voor een onvergetelijke ervaring. De 1250 jeugddeelnemers vormen samen met 700 vrijwilligers de Nederlandse afvaardiging. Alle jeugddeelnemers zijn ingedeeld in 35 troepen. Elke troep heeft een eigen naam en logo en bestaat uit 36 jonge scouts en 4 begeleidende stafleden.

Ilse Schoenmakers en haar drie staf collega’s.

‘Ik ga als troepstaf mee. Samen met drie leidinggevenden van andere scoutinggroepen begeleiden we 36 jongeren. Onze troep heet Troep Atalanta,’ aldus Ilse die u graag uitnodigt hun activiteiten te volgen via Instagram (klik). In Oisterwijk is Ilse bekend van de lokale Scouting Oisterwijk, waar ze al vele jaren leiding geeft aan de jeugd. ‘Ook voor mij wordt het de allereerste keer dat ik mee ga naar de wereldjamboree, dus het is best spannend wat me precies te wachten staat. Met de zomer in zicht begint het nu toch echt te kriebelen. Het allerleukste tot nu toe vind ik om te zien hoe een groep van ruim dertig jongeren elkaar ongeveer een jaar geleden voor het eerst ontmoette en na een paar voorbereidingsweekenden echt een hechte vriendengroep geworden is.’

In het komende jaar staan er een aantal kennismakingsweekenden op de planning om de scouts voor te bereiden op deze bijzondere reis. In de voorbereidingsweekenden is eerst het kennismaken belangrijk, maar ook het leren van elkaar, het samen voorbereiden, de normen en waarden en het samenleven met andere culturen staan op het programma. Ook maken ze in de voorbereiding al kennis met de Zuid-Koreaanse cultuur en gebruiken, zodat ze zich tijdens de reis door Zuid-Korea prima weten te redden.

Uiteraard is er genoeg gelegenheid om elkaar goed te leren kennen, zodat ze als hechte vriendengroep op reis gaan. ‘Ik kan niet wachten om samen met hen een onvergetelijke ervaring te hebben.’