uitgelicht

Wat u moet weten over het oliefilter *


Bij een perfecte circulatie van de olie in motoren is de oliefilter bedoeld om verontreiniging uit de motorolie te voorkomen zonder het smeerproces te onderbreken. Oliefilters zijn toepasbaar in verschillende soorten hydraulische machines.

Het apparaat wordt gebruikt in verbrandingsmotoren, zowel in on- als van de weg af motorvoertuigen. Groot belang van oliefilters in moderne verbrandingsmotoren die een eersteklas smering mogelijk maken voor een naadloze werking.

Een oliefilter is een mechanisch apparaat dat verontreinigingen, vuil en onverbrande brandstof uit de circulatie haalt. Het onderdeel laat alleen de circulatie van verse olie in de motor toe en houdt het vuil tegen. Daarom moet het oliefilter binnen enige tijd worden behandeld of vervangen.

Het oliefilter

Foto genomen van onderdelenshop24.com

Tapplaat: Olie gaat het oliefilter in en uit door de stootplaat, die eruitziet als een centraal gat omgeven door kleinere gaten. Motorolie gaat door de kleinere gaten, door het filtermateriaal, en stroomt dan naar uw motor door het middelste gat.

Filtermateriaal: Het filter is gemaakt van een net van synthetische vezels die als een zeef fungeren om gruis en vuil in de motorolie op te vangen. Het materiaal is geplooid om een groter oppervlak te creëren.

Terugslagklep: Wanneer uw auto niet rijdt, klapt deze klep dicht om te voorkomen dat er olie uit de motor terug sijpelt in uw oliefilter.

Ontlastklep: Als het buiten koud is, kan motorolie dikker worden en moeilijk door het filter bewegen. De ontlastklep voert een kleine hoeveelheid ongefilterde motorolie af om uw motor een duwtje in de rug te geven tot hij warmer wordt.

Eindschijven: Twee eindschijven aan weerszijden van het oliefilter, gemaakt van metaal of vezels, voorkomen dat ongefilterde olie wordt doorgelaten naar uw motor.

Na verloop van tijd hopen vuil en stof zich op in het filter en raakt het vol. Als het filter niet tijdig wordt schoongemaakt of vervangen, raakt het filtermateriaal binnenin verzadigd met verontreinigingen en blokkeert het de oliestroom. Bovendien ondergaat het oliefilter, net als elk ander voertuigonderdeel, slijtage. Net als bij een olieverversingsinterval is er ook een filter verversingsinterval dat in de gebruikershandleiding wordt vermeld.

 

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer