uitgelicht

Ton van den Bijgaart neemt afscheid van Oisterwijkse Böllekes


Het is woensdagavond 28 december een gezellige avond in het wijkgebouw van de Bunders, de vaste repetitielocatie voor Blaaskapel De Böllekes. Deze keer geen repetitieavond, maar een feestelijk dankjewel voor Ton van den Bijgaart.

Ton en Ingrid bij het afscheidsfeest (Foto: Annita Schepens)

Gedurende 52 jaar heeft hij met zijn trompet Oisterwijk muzikaal verrast. Net als zijn twee broers is hij begonnen bij Harmonie de Kunstkring (nu bekend als Het Oisterwijks Orkest). Carnaval was ook in de begin jaren 70, want daar hebben we het over, al een fantastisch feest. Om dit feest muzikaal te ondersteunen werd vanuit de Harmonie een carnavalskapel opgericht: De Dennenaoldjes. Ook Ton maakte, samen met zijn broers Aart en John en vele andere nog bekende Oisterwijkers, hiervan deel uit.

Verdere muzikale stappen konden niet uitblijven. Jongerenorganisatie Trappaf had een afdeling carnaval en ook zij zochten muzikale ondersteuning. Dit resulteerde in een nieuw orkest De Trapmaffers. Een kapel met een kleine bezetting, maar die overal, al bij binnenkomst, furore maakte. De muzikale voortgang van Ton stond niet stil. De Döllekesgatste stadshofkapel De Triptrappers nodigde Ton uit om de trompettistengroep te ondersteunen. Dit zag hij als een mooie uitdaging. Met De Triptrappers beleefde hij vele muzikale avonturen in Oisterwijk, maar ook in het buitenland. Na een geweldig jubileumfeest in de grote zaal van Kleijn Speijck werd het orkest na een aantal jaren omgedoopt tot De Lendlopers. Alles nog steeds onder leiding van Jan Habraken.

De Bygardo’s
In deze tijd was het Ton die een winnend lied componeerde voor het Blèrconcours, het was: Hé Kasteleintje. Het werd gezongen door Jan Habraken en Chris Dominicus met muzikale ondersteuning van De Triptrappers. Maar ja, ook aan dit avontuur kwam voor Ton een eind. Zijn broers speelden al jaren bij De Böllekes en wat zou het mooi zijn als Ton ook daar de trompetsectie zou ondersteunen. Zo werd het trio De Bygardo’s geboren.

Ook met De Böllekes waren er optredens door het hele land en in Duitsland. De Böllekes bestaan ondertussen bijna 50 jaar. Een gouden formule die mede door zijn deelname zeer succesvol was en is. Niet onvermeld mag blijven zijn lidmaatschap van De Parelmuzikanten. Al met al dus een prachtige muzikale carrière. Feestelijk is afscheid genomen, maar Ton zal, samen met Ingrid, nog vaak aanwezig zijn bij de optredens van De Böllekes. Ton kreeg een prachtige award en werd benoemd tot Erelid.

De Böllekes bedanken ton en wensen alle goeds!

Bekijk hier de volledige fotoserie