Care Inn

Inlooppunt Oisterwijk biedt een waardevolle voorziening in het sociaal domein


Een afspraak met Wilma Weren, voorzitter van Stichting Inlooppunt Oisterwijk en Ingrid Oosterling, coördinator van deze stichting, in één van de huiskamers van het Inlooppunt in de Kerkstraat.

Directe aanleiding hiervoor was het 25-jarig bestaan van deze stichting in september van dit jaar. Tijdens de receptie, die druk bezocht werd, was één van de sprekers wethouder Dion Dankers. Hij memoreerde het ontstaan van het Inlooppunt en de rijke geschiedenis ervan. Ook vond op die dag de onthulling plaats van het kunstwerk van de Oisterwijkse kunstenares Karin van den Heuvel door de drie oud-voorzitters Joke Caspanni, Corry van Oosterhout en Lizzy Heijmans. Een dag later was er speciaal voor alle vrijwilligers en chauffeurs een lopend buffet bij café Mie Pieters. Dit vormde de afsluiting van een feestelijke jubileummaand en herdenking van de oprichting van het Inlooppunt (1997) en Gerard Horvershuis (2012). De gasten en deelnemers aan activiteiten werden verrast met een heerlijk petitfourtje en een presentje.

Wie helpt deze ouderen naar hun ontmoetingsplek? Nieuwe vrijwilligers zijn welkom!

Het idee om een inlooppunt te starten is in juni 1996 geboren tijdens een conferentie van de gemeente Oisterwijk “Hoezo arm in Oisterwijk?”, waarbij de behoefte naar boven kwam om voor kwetsbare mensen met een kleine portemonnee uit Oisterwijk en omgeving een ontmoetingsplaats te openen. De doelstelling “ontmoeten in een huiselijke sfeer” is vandaag de dag nog steeds van toepassing. Inwoners komen hier voor een maaltijd of een specifieke activiteit. Met name ouderen die behoefte hebben aan contact uit alle lagen van de bevolking zijn hier welkom. Wekelijks zijn er zo’n 45 vrijwilligers in de weer om het de deelnemers naar hun zin te maken. De vrijwilligers krijgen sturing door coördinator Ingrid Oosterling. Mede door de professionele ondersteuning vanuit ContourdeTwern wordt gezorgd voor de continuïteit van de organisatie. Nieuwe vrijwilligers zijn nog steeds welkom en nieuwe gasten kunnen altijd een plaatsje vinden bij een van de activiteiten. Voor gasten die slecht ter been zijn wordt vervoer geregeld in samenwerking met Stichting Vrijwilligers Vervoer Oisterwijk. Dus zijn er inwoners die hier interesse in hebben dan kunnen zij contact opnemen met Ingrid via het algemene nummer van ContourdeTwern 013-52840480.

Tijdens de viering werd een kunstwerk onthuld.

In de huiskamers van Stichting Inlooppunt worden wekelijks op diverse tijden lunches geserveerd. Er zijn spelletjesmiddagen en de gastvrouwen en gastheren zorgen ervoor dat de deelnemers een paar gezellige uren samen kunnen doorbrengen. Hierbij ontstaan vaak langdurige vriendschappelijke verbanden. Bijna dagelijks worden activiteiten aangeboden. Het aantal bezoekers is nu weer gestaag groeiende na de coronaperiodes waarin dat anders was. Hierdoor is het Inlooppunt voor veel ouderen een duidelijk steunpunt, waar men elkaar ontmoet onder het genot van koffie, thee of maaltijd en waar zij een ochtend of middag onder leiding van vrijwilligers geamuseerd doorbrengen.

Daarbij zijn er naast de spelletjes bv. ook schilderles, bingo en handwerken. Maar ook is er sportief het nodige te doen, zoals sport- en beweeguurtjes en stoelyoga. En er zijn maandelijks kooksessies voor vrouwen (de Wereldkeuken) en brunches op de 3e zondag van de maand. In de decembermaand besteedt men extra aandacht aan de feestdagen en wordt ervoor gezorgd dat niemand vergeten wordt. De gemeente Oisterwijk subsidieert de organisatie en de deelnemers betalen voor enkele activiteiten en lunches een bescheiden eigen bijdrage. Activiteiten worden afgestemd met andere voorzieningen in Oisterwijk. Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd in te spelen op de omgeving en interesses van de deelnemers.

Ook de Adviesraad Sociaal Domein (ASD) herkent deze behoefte en is verheugd dat dit initiatief al jaren een bloeiend bestaan heeft. Het is duidelijk dat het Inlooppunt midden in de Oisterwijkse maatschappij staat, oog heeft voor eenieder die ondersteuning en gezelschap zoekt en een plek biedt zonder druk van de maatschappij. Waar mensen zichzelf kunnen zijn en waar een open huis wordt geboden aan inwoners, deelnemers en vrijwilligers. Voor meer informatie over de wekelijkse activiteiten kan de website worden geraadpleegd: www.inlooppuntoisterwijk.nl .

 
DTZ logo low