Care Inn

Film: Oisterwijkse Kerststal al 60 jaar te bewonderen


Om de historie van de unieke Oisterwijkse kerststal niet in oude ordners te laten verstoffen maakten de vrijwillige beheerders samen met ‘Oisterwijk in Beeld’ een korte documentaire over het ontstaan en behoud van deze zestigjarige beeldengroep.

Bijzonder cadeau

De fraaie beelden werden gesneden door de Utrechtse kunstenaar Nico Kuik. De uit Oisterwijks dennenhout gesneden beeltenissen tonen meer dan de traditionele voorstelling van Maria en Jozef.  De lokale VVV schonk dit cadeau in 1962 onder de voorwaarde dat de gemeente Oisterwijk elk jaar de kerststal een plaats gaf in het centrum én goed voor de beelden zorgde. Dat laatste bleek lastig. Het dennenhout leed onder de weersomstandigheden en vraatzuchtig ongedierte. De conditie van de beelden werd steeds slechter en waren amper nog toonbaar. In de publicatie met de titel ‘Hoe lijdt dit kindeke..’ vroeg John Kusters zich in 1999 publiekelijk af hoe serieus de gemeente omging met die beloofde zorgplicht. Wethouder Jos Schoenmakers trok zich dat aan en kwam samen met Kusters tot een nieuwe vorm van beheer van de beeldengroep.

Toekomstbestendig

Met vrijwilligers werden de beelden gerestaureerd en geprepareerd voor de toekomst. Met de vaardigheid van timmerman Toon Scheepens en Eftelingmodelleur Patrick van den Nieuwenhuizen kreeg de stal een nieuwe uitstraling. Het schamele verblijf onder rieten matten van de eerste jaren maakte in 2000 plaats voor een droog en stemmig verblijf in de kiosk op De Lind. Dankzij de samenwerking tussen de gemeente en de vrijwilligers kan Oisterwijk nu al zestig jaar van dit unieke kerstcadeau genieten.

Oisterwijk in Beeld