ondernemers

Boomverplant op Brabants Oogstdriedaagse in Haaren Oisterwijk


Zet je in voor klimaat en biodiversiteit met Meer Bomen Nu: één oogstdag voor elke koning.

Doe mee en verplant een boom (Foto: Sandra Perenboom).

Nog geen goede voornemens voor het nieuwe jaar, maar wil je wél iets voor het klimaat en de biodiversiteit doen? Meer Bomen Nu heeft de ambitie om 1 miljoen bomen te verplanten en daar kan iedereen een bijdrage aan leveren. In Noord-Brabant ligt de ambitie op het (ver)planten van tenminste 25.000 bomen en om die doestelling te behalen wordt de Brabantse Oogstdriedaagse georganiseerd op diverse locaties; ook in Haaren – Oisterwijk.

Drie Koningen

Op vrijdag 6 januari zal de eerste boom van 2023 worden geoogst door Hagar Roijackers, gedeputeerde van Provincie Noord-Brabant in De Gement. De Gement is een poldergebied in Vught waar Natuurmonumenten verhouting wilt tegengaan om de heide weer een kans te geven. Om te voorkomen dat alle berken, wilgen en populieren op deze prachtige locatie verloren gaan onder de klepelmaaier, heeft Meer Bomen Nu toestemming gekregen om ze handmatig uit te steken en een tweede leven te geven. Het ligt tussen de dijk van het Afwateringskanaal ‘s-Hertogenbosch-Drongelen en de verlaten spoordijk van het Halve Zolenlijntje, de oude spoorlijn tussen ‘s-Hertogenbosch en Raamsdonk.

Haaren – Oisterwijk

Zondag 8 januari is de Oogstdag van de Brabantse Oogstdriedaagse in Haaren – Oisterwijk. Alle informatie een aanmelden kan via deze (klik) website.

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met Caring Farmers. Meer Bomen Nu verzamelt overdadige zaailingen uit natuurgebieden die op een kansarme plek staan. Ze krijgen te weinig licht of staan te dicht bij het pad en worden anders gemaaid. Door deze met vrijwilligers uit te steken of te stekken, dan wel ‘oogsten’, kunnen we Nederland versnelt vergroenen. Dit jaar ondervindt de campagne overweldigende bijval van gemeenten, bedrijfsleven en provincies waaronder de provincie Noord-Brabant. Samen (ver)plant Meer Bomen Nu jaarlijks 1 miljoen bomen voor klimaat en biodiversiteit.