uitgelicht

Ambtelijke organisatie Gemeente Oisterwijk onderbezet


De ambtelijke organisatie van Gemeente Oisterwijk is momenteel onderbezet.

Van de 211 ambtelijke medewerkers zijn er 19 korter dan een jaar in dienst. Nog eens 19 van de benodigde werkplekken zijn niet bezet vanwege vacatures. Onbekend is (uiteraard) het aantal medewerkers dat binnenkort het gemeentekantoor gaat verlaten, of op korte termijn aangenomen kan worden. Het personeelstekort is een tendens die in meer branches een rol spelen, en waardoor bijvoorbeeld winkels of horeca hun openingstijden en dienstverlening aanpassen. Onder andere het bieden van flexibele arbeidsomstandigheden, goede bereikbaarheid en bijvoorbeeld ontwikkelingsmogelijkheden zijn van belang om het in de krappe markt voor kandidaten aantrekkelijk te maken; iets wat Gemeente Oisterwijk op haar vacaturesite aanbiedt.

Het gemeentekantoor in Oisterwijk.

De laatste tijd komen er vanuit de gemeente met regelmaat oproepen om te solliciteren op openstaande vacatures. Open sollicitaties zijn mogelijk en er is onder andere een video gemaakt (zie onder). Ook werd recent een kennismakingsdag georganiseerd, om zonder aanmelding en zonder sollicitatie in gesprek te gaan met mogelijk toekomstige collega’s. Verschillende medewerkers geven aan dat ze het druk hebben. Het zijn duidelijk signalen van onderbezetting.

Uit de door de gemeente op ons verzoek beschikbaar gestelde cijfers blijkt dat op alle vlakken medewerkers gezocht worden. Twee afdelingen springen er uit wat betreft procentuele onderbezetting. 15% op afdeling ‘Kwaliteit, Administratie en Informatie’ en maar liefst 21% op de afdeling ‘Samenleving’ (zie tabel onder). Het zijn beide ook afdelingen waar afgelopen jaar relatief veel personeelswisselingen zijn geweest; respectievelijk 13% en 14% werkt er korter dan een jaar.

Overigens staan niet alle vacatures vermeld op de website van de gemeente (klik hier), ook open sollicitaties zijn welkom!

Per afdeling het aantal fulltime werkplekken (FTE), aantal medewerkers korter dan een jaar in dienst, en het aantal vacatures (cijfers zijn afgerond).