uitgelicht

Promotie voor schaatsster Maartje van Dijck


Tijdens de schaatswedstrijd op zondagavond 6 november is Maartje van Dijck van Schaatsclub De Vennen gepromoveerd naar de vijfde klasse van de meisjes Pupillen. Door leden van de wedstrijdploeg van schaatsclub De Vennen werden deze avond zes persoonlijke records (PR’s) verbeterd. Karlijn Schellekens mocht op zaterdag 5 november in Den Haag deelnemen aan de landelijke wedstrijd om de Residentiecup en stond een dag later in Alkmaar aan de start voor een kwalificatiewedstrijd voor het Nederlands Kampioenschap.

Op grond van de in de eerste wedstrijden van het seizoen gereden tijden werd Karlijn Schellekens, samen met 27 andere meisjes Junioren-B uit het gehele land, geselecteerd voor deelname aan de wedstrijd om de Residentiecup in Den Haag. Onder verre van ideale omstandigheden op de halfopen ijsbaan werden er door niemand supertijden gereden, maar dat was voor deze wedstrijd ook niet echt van belang. Karlijn werd met de vijftiende plaats op de 500 meter (tijd 43.74) en twaalfde plaats op de 1500 meter (2:16.47) keurig twaalfde in het eindklassement. De twintig hoogst geklasseerde rijdsters mochten een dag later in Alkmaar deelnemen aan een landelijke wedstrijd over 3000 meter. Doordat ook de ijsbaan in Alkmaar maar gedeeltelijk overdekt is, vielen de tijden ook deze keer tegen. Met 5:07.09 werd Karlijn zestiende. Hiermee was Karlijn helaas niet bij de beste acht Junioren-B die zich op basis van het totaalklassement van Den Haag en Alkmaar rechtstreeks kwalificeerden voor deelname aan het Nederlands Kampioenschap. Later in het seizoen komen er echter nog nieuwe kansen voor kwalificatie.

 

Maartje van Dijck promoveerde naar de vijfde klasse (Foto: Jeroen Happel)

Op zaterdagavond 5 november nam Jan op ’t Hoog in Eindhoven deel aan de derde wedstrijd van de Zuid-Nederlandse marathoncompetitie voor Masters-2. In de wedstrijd over zestig ronden kwam Jan als zevende over de finish.

De meest bijzondere prestatie van het eerste weekend van november werd geleverd door Maartje van Dijck. Deze twaalfjarige schaatsster had namelijk eerder al meerdere keren geprobeerd de 1000 meter binnen de tijd van 1:55.00 te schaatsen, zodat zij zou promoveren naar de vijfde klasse van de meisjes Pupillen. Elke keer lukte dit net niet, maar tijdens de wedstrijd op zondag 6 november in Tilburg reed zij met 1:51.18 ineens bijna vier seconden onder de limiet.

Uit onderstaande tijden blijkt dat ook andere leden van De Vennen in Tilburg uitstekend presteerden:

Zoé van de Laar verbeterde met 40.13 op de 300 meter en 1:06.88 op de 500 meter twee PR’s.
Thomas van Berkel reed 40.26 op de 500 en 1:59.76 op de 1500 meter.
3 leden reden een rit over 500 (1e tijd) en 1000 meter (2e tijd): Bram van Tulder 42.07 (PR) en 1:24.08 (PR); Tom van Dijck 44.81 (PR) en 1:31.64; Maartje van Dijck 55.21 en 1:51.18 (PR en promotie).