Care Inn

Beeldbank Oisterwijk: Na de intocht van Sinterklaas


De Beeldbank in Oisterwijk toont u films van vroeger en nu. Wekelijks presenteren de vrijwilligers van de Beeldbank u een film, die u in de Beeldbank terug kan vinden.

Na de Sinterklaasintocht, 1992

De Sinterklaasploeg begeeft zich in 1992 door het druilweer naar De Kunstkring (Fragment uit de film van LOVO).

In 1992 bestond Stichting Sint-Nicolaascomité Oisterwijk 50 jaren. Op de dag van de intocht begeeft heel ‘gelovig’ Oisterwijk zich richting station om de Goedheiligman te verwelkomen in het dorp dat dol is op de rijke sinterklaassfeer. Dat jaar zit het op die gure novemberzondag niet mee voor de Sint, de pieten, het comité en de menigte bezoekers; we hebben te maken met ’n dag die zich het best laat omschrijven met het woord ‘snertweer’. Miezer, regen, nattigheid…

In het oude raadhuis vindt na de intocht gewoonlijk een besloten samenzijn plaats met de Sint en zijn gevolg, de burgemeester, de wethouders, de gemeenteraad en het Sinterklaascomité. Traditioneel neemt in een toespraak de Sint de plaatselijke volksvertegenwoordiging lekker op de hak. In dit speciale jubileumjaar had de burgemeester ’n verrassing voor enkele aanwezigen in verband met hun jarenlange inzet voor het Oisterwijkse sinterklaasgebeuren. Gerard Koch en Huub Groenland ontvingen een zilveren gemeentespeld, Jos van de Pol en Paul van den Bosch kregen een gemeentelijk wandbord.

Na het raadhuis was er nog de terugtocht naar De Kunstkring. Ook die ging gepaard met druilweer. We zien in het filmpje de 5 decembergroep, bestaande uit Gerard Koch, Frits Kooijmans, Jan de Laat, Godfried van Gestel en Bart van den Oord moedig het hemelwater trotseren. Ze merken de LOVOcamera op -strategisch opgesteld op het Kunstkringbalkon- en nemen keurig het zebrapad.

De techniek rond het sinterklaasbezoek was jarenlang in handen van Erik de Laat, die zich voor de intocht ook in een pietentenue kleedde en hier snel een techniekkoffer in veiligheid lijkt te stellen. We zien voorzitter Huub Groenland in beeld, van 1988-1997 als zangpiet actief en in het staartje van het filmpje zien we nog net Paul, Mien en Ben van den Bosch De Kunstkring binnen snellen. In 2022 bestaat de stichting 80 jaren!

 

Klik en bekijk de Beeldbank van Oisterwijk