Krekul

Al meer dan duizend films in Beeldbank Oisterwijk


En iedere week eentje op Oisterwijknieuws.nl!

Beeldbank Oisterwijk, een initiatief van Stichting Oisterwijk Verbeeld(t), verzamelt sinds 2018 alle beschikbare (aangeboden) bewegende beelden die in en over Oisterwijk zijn te vinden. Soms afkomstig uit de archieven van lokale omroepen, organisaties of bedrijven, maar ook van de zolders van particulieren. Inmiddels zijn dat meer dan duizend films en filmpjes, die samen een prachtig beeld geven van de Oisterwijkse samenleving in de afgelopen decennia. In deze schat aan beelden is inmiddels ook veel materiaal opgenomen uit deelgemeente Haaren.

Deze en nog honderden meer kwamen al voorbij op Oisterwijknieuws.nl

De Beeldbank is bedoeld als een naslagwerk voor iedereen die belangstelling heeft voor de recente lokale geschiedenis, maar biedt soms ook, d.m.v. documentairefilmpjes, een terugblik op een verder verleden. Het archief is op een gemakkelijk toegankelijke en overzichtelijke manier opgebouwd uit een aantal categorieën, die elk weer bestaan uit verschillende thema’s. Wie meer wil weten over een bepaald onderwerp of een belangwekkende gebeurtenis uit het verleden, kan gemakkelijk snuffelen in het archief en de filmpjes over dat thema bekijken. Om al het aangeleverde materiaal toegankelijk te maken –ook de rijke oogst van vóór het digitale tijdperk– worden, waar mogelijk, aangeboden 8 mm-filmpjes en videobanden gedigitaliseerd. Lokale omroep LOVO, Oisterwijk Nieuws (klik hier) en De Nieuwsklok delen inmiddels wekelijks een filmpje uit de Beeldbank.

Meer dan duizend filmpjes omvat de Beeldbank inmiddels, maar er is ongetwijfeld meer, opgeborgen in ladekasten en schoenendozen. Oisterwijk Verbeeld(t) en Beeldbank Oisterwijk verwelkomen elke aanvulling. De eigenaar krijgt de film vanzelfsprekend retour nadat deze door de Beeldbank is gedigitaliseerd. Dankzij de zich alsmaar ontwikkelende digitaliseringstechnieken kan de oude opname na jaren weer worden bekeken; een bijkomend voordeel!

Al de in de Beeldbank opgenomen filmbeelden en informatie over het inzenden zijn terug te vinden via www.beeldbankoisterwijk.nl