ondernemers

Partij PRO wil bufferzone rondom Oisterwijkse natuurgebieden


Om de natuur in Oisterwijk beter te beschermen wil de politieke partij PRO, dat er een bufferzone komt rond de natuurgebieden in Oisterwijk.

De Kampina in de vroege ochtend (Foto: Vivianne Molenaar Seinen)

Deze bufferzone houdt in dat er dan een strook rond de Oisterwijkse natuurgebieden komt waar alleen nieuwe activiteiten ontplooid mogen worden als daarmee de bebouwing afneemt en het gebruik iets toevoegt aan de natuur. PRO gaat met de andere politieke partijen overleggen hoe groot die bufferzone moet worden en welke activiteiten we toe zullen staan. PRO staat niet alleen in haar wens, ook bijvoorbeeld de Brabantse Milieufederatie heeft in een brief aan de gemeente gezegd graag een schil rond Natura 2000-gebieden te willen. Zij wil graag dat de gemeente maatregelen neemt om de natuur daar te beschermen.

Dit moment is daarvoor volgens PRO het juiste moment: ‘Afgelopen week heeft de gemeenteraad de Visie Buitengebied vastgesteld. Daarin staat in grote lijnen hoe we in de gemeente Oisterwijk de komende jaren om zullen gaan met ons buitengebied. Alle partijen uit het buitengebied hebben mogen aangeven hoe ze dat het liefst zien, boeren, toerisme, natuurorganisaties. Een centraal thema in de visie is dat we dat, wat onze Parel van Brabant zo mooi maakt, willen beschermen. Nu de globale visie vaststaat, gaan we met zijn allen kijken op welke manier we het praktisch kunnen invullen.’ PRO denkt dat een bufferzone rond de natuur een goede manier is om onze natuur te beschermen.

PRO heeft alle politieke partijen uitgenodigd om mee te denken en de eerste reacties lijken positief. De komende tijd gaan de partijen aan de slag. ‘Hoewel alle onderwerpen in de visie belangrijk zijn, heeft natuur en bio-diversiteit natuurlijk onze bijzondere aandacht’, aldus raadslid Jean Coumans van PRO. De fractie hoopt zo snel mogelijk resultaten te kunnen melden.