lezing goed oud worden

Zonnewende Moergestel wint Monumentenprijs 2022


Op 11 september 2022, tijdens de landelijke Open Monumentendag, werd de Monumentenprijs 2022 van de gemeente Oisterwijk uitgereikt.

Villa Zonnewende (Bron: Fragment video Oisterwijk in Beeld).

De prijs is  toegekend aan het monument ‘Landhuis Zonnewende’ aan de Tilburgseweg in Moergestel. Daarbij in het bijzonder waardering voor de stichting SOKA, de eigenaar van Zonnewende en de bewoners en medewerkers. De prijs is een waardering voor de wijze waarop de eigenaar en de bewoners dit unieke bouwwerk in stand houden.

In het kader van het monumentendag thema ‘duurzaamheid’ wordt nadrukkelijk waardering uitgesproken voor het feit dat de renovatiewerkzaamheden van dit pand een voorbeeld zijn van verduurzaming van een monument, zonder dat de historische kwaliteit wordt aangetast. Tijdens de afsluiting van deze dag werd de prijs uitgereikt door wethouder Anne Cristien Spekle.

De Villa

Villa Zonnewende is in 1922 gebouwd in opdracht van de Tilburgse textielfabrikant Adolf van den Bergh, oprichter van AaBe textielfabriek, later ‘De Koninklijke AaBe wollenstoffen- en dekenfabrieken’ die van 1929 tot 2008 bestaan heeft. Voorafgaande aan de Monumentendag heeft Oisterwijk in Beeld i.s.m. Louis van den Meijdenberg onderstaande film gemaakt over de Villa, die ook te zien was tijdens deze dag.