carnaval 2023

Het Inloophuis Midden-Brabant is er voor leven met en na kanker


Per dag krijgen 330 mensen te horen dat ze kanker hebben! Daarnaast leven meer dan 800.000 mensen leven met en na kanker: zij kregen in de afgelopen twintig jaar de diagnose. En hoewel een groot deel van hen geneest, kampen velen nog met de gevolgen van kanker en de behandeling. Bij kanker telt daarom niet alleen de overleving, het gaat ook over de kwaliteit van leven en het omgaan met de (late) gevolgen.

Het Inloophuis Midden-Brabant

Het Inloophuis Midden-Brabant, centrum voor leven met en na kanker, speelt een belangrijke rol als het gaat om deze kwaliteit van leven. Het is een “huiskamer” voor mensen die getroffen zijn door kanker, recent of al wat langer geleden. Hier kun je een kop thee of koffie komen drinken, je verhaal delen, troost vinden bij lotgenotencontact groepen of bijvoorbeeld ontspanning en afleiding vinden door mee te doen aan een van de creatieve of ontspannende activiteiten die worden aangeboden.

Dit najaar staan er diverse activiteiten gepland in het Inloophuis Midden-Brabant zoals:

Beauty verwendag op donderdag 29 september van 10-14 uur: Als je net getroffen bent door kanker kan het fijn zijn om je een dagje te laten verwennen door mensen die weten wat je doormaakt. Een dagje tot jezelf komen en even ademhalen. Op het programma staan diverse ontspanningsbehandelingen en een heerlijke lunch. Voor meer informatie en aanmelden zie de website.

Eind september zal er een mindfulness training van 8 weken van start gaan. Gevoelens van stress, onverwachte veranderingen in je leven die lastig kunnen zijn: je kunt ze niet voorkomen, maar je kunt wel voorkomen dat je eronder gaat lijden. Mindfulness kan je hierbij helpen.

Oktober Borstkankermaand : vooraankondiging avond over anti-hormoontherapie bij borstkanker, in gesprek met experts. Anti-horomoontherapie ( in de volksmond hormoontherapie), één klein pilletje, met voor sommige vrouwen behoorlijke gevolgen als het gaat om bijwerkingen en kwaliteit van leven. Maar als je bijwerkingen hebt? Wat kun je daar dan mee?

Later in het jaar zullen er avonden georganiseerd worden met onderwerpen als darmkanker en kanker en intimiteit.

Op vele momenten in de maand is er lotgenotencontact o.a. voor mensen met:
* Prostaatkanker (i.s.m. Prostaatkankervereniging)
* Borstkanker (i.s.m. Borstkankervereniging)
* Uitgezaaide borstkanker (i.s.m. Borstkankervereniging)
* Bloed/Lymfeklierkanker (door Hematon)
* Tussenlanders, als je ongeneeslijk ziek bent
* Middagen speciaal voor Mannen met kanker
* Nabestaanden – en Partneravonden: hoe gaat het met jou?

Je kunt diverse redenen hebben om aan te sluiten bij lotgenotencontact. Wellicht wil je graag horen hoe anderen omgaan met dingen waar jij tegenaan loopt, even van je afpraten, nieuwe mensen ontmoeten.

Creatief en ontspanning
Wekelijks is er keuze uit diverse workshops, variërende van yoga op maandag of donderdag, schilderen, art journaling, tekenen of zendala. Allemaal creatieve uitingsvormen om uit je hoofd te komen als je getroffen bent door kanker. Zoals een gast zegt: “Als ik ga tekenen dan vergeet ik alles om mij heen. Ik ben dan met mijn volledige aandacht bezig met mijn potlood op het papier”.

Voor alle activiteiten is aanmelden gewenst. Voor informatie, data en tijden kun je kijken op de website bij de activiteitenkalender op www.inloophuismiddenbrabant.nl