uitgelicht

Snelkraak in Oisterwijk en pinpasfraude bij 79-jarige in Haaren


Snelkrakers lieten een enorme ravage achter bij een juwelierszaak in Oisterwijk, en in Haaren werd een 79-jarige man slachtoffer van bankpasfraude.

Na het ijzeren hekwerk, werd ook de voordeur geforceerd (Foto: Toby de Kort).

Inbrekers slaan maandag 20 juni 2022 omstreeks 04.30 uur toe bij een juwelierszaak aan de Dorpsstraat in Oisterwijk. Ze maken sieraden buit en laten een enorme ravage achter. De daders staan op beeld. De inbrekers verschaffen zich de toegang door aan de voorzijde het hek omhoog te krikken en daarna de glazen toegangsdeur met een moker te vernielen. Hierna slaan ze met een hamer enkele vitrines in. Ze graaien zoveel mogelijk sieraden bij elkaar en stoppen die in tassen en verlaten daarmee weer via de voorzijde de winkel. Ze laten een deel van het gereedschap achter en gaan er op een scooter vandoor. Op een parkeerplaats aan de van Kemenadestraat in Oisterwijk wordt enkele dagen later een armbandje aangetroffen dat afkomstig is van deze inbraak. In Bureau Brabant, maandag 5 september aanstaande, beelden van de daders.

Pinpasfraude in Haaren
Een 79-jarige man uit Haaren werd in april van dit jaar slachtoffer van bankpasfraude. Hij gaf nietsvermoedend zijn bankpas en die van zijn vrouw en de pincodes aan een nep bankmedewerker mee, nadat hij eerst door (zogenaamd) iemand van de bank was gebeld met (zo bleek later) een onzinverhaal. De pinner staat op beeld.

Willem van Hooijdonk in gesprek met de eigenaresse van de juwelierswinkel, binnenkort te zien in de uitzending van Bureau Brabant (Bron: Politie)

De bejaarde man werd op de huistelefoon gebeld door een man die vertelde dat hij van de Rabobank was. De bankmedewerker gaf door dat zojuist iemand geprobeerd had om een flink geldbedrag van de rekening van het slachtoffer af te schrijven, maar dat die transactie door hem geblokkeerd was. Het was nu echter wel noodzakelijk om de bankpassen te vervangen. De aangever moest zijn bankpas en die van zijn vrouw inclusief de pincodes in een envelop doen. Die werd vervolgens door vermoedelijk een handlanger opgehaald. Het slachtoffer kreeg al snel een slecht gevoel over de situatie, waarna hij zijn dochter informeerde en de rekening werd geblokkeerd. Er waren echter al aanzienlijke bedragen opgenomen.

Maandagavond om 18.15 uur is de eerste uitzending van Bureau Brabant bij Omroep Brabant. Daarna wordt de uitzending ieder uur herhaald tot dinsdagmiddag 17.15 uur.

Weet u meer? Bel 0900-8844.