lezing goed oud worden

Fake pagina Facebook Gemeente Oisterwijk met foto raadslid moet weg


Recent kwam er een zo het lijkt oudere Facebookpagina boven met naam en informatie van Gemeente Oisterwijk. De gemeente ziet het als verwarrend; de pagina moet weg.

een kopie van de weergave op Facebook zoals die vandaag nog te zien is.

Eerder werd de Oisterwijkse politiek geplaagd door fake accounts op sociale media. Een van die pagina’s stond – zo later bleek onterecht – op naam van ene Miranda Koster. De (nog steeds onbekende) beheerder van die pagina gaf informatie, met naam en gegevens van VVD raadslid Patrick Simons. Simons ontkende, en tijdens een door de burgemeester ingesteld formeel onderzoek kon niet worden opgemaakt wie de werkelijke afzender was geweest. Een ander voorbeeld was een anoniem account op Twitter, waarvan later na onderzoek van onze redactie duidelijk werd dat voormalig PRO lid Marjan Bastiaan daarvan de beheerder was; ze heeft dit destijds bevestigd. Het zou later mede aanleiding zijn haar niet als wethouder aan te stellen.

Deze zomer kwam plots een al langer bestaande Facebookpagina in beeld, met de titel ‘Gemeente Oisterwijk’. In de kop is een foto gebruikt van voormalig VVD raadslid Bianca Taapken. Hoewel andere afbeeldingen en berichten vrij snel de indruk geven dat het hier niet om een formele pagina van de lokale overheid gaat, heeft de gemeente hier toch wel moeite mee. ‘We hebben een melding gedaan bij Facebook. Het zou inderdaad verwarrend kunnen werken. Hoewel erbij staat dat het een onofficiële pagina is, zijn onze website en telefoonnummer er wel aan gekoppeld,’ zo laat een woordvoerder van de gemeente desgevraagd weten. Voormalig VVD raadslid Taapken heeft desgevraagd niet gereageerd op deze kwestie; onbekend is wie de beheerder is van deze pagina.

De pagina is nog online, maar zal vermoedelijk binnenkort door Facebook worden verwijderd. Het is ook bij Facebook het beleid dat er geen twee pagina’s bestaan met dezelfde naam.