uitgelicht

Een eigen bedrijf in Nederland *


Nederland wordt gezien als een land met een uitstekend ondernemersklimaat. In het derde kwartaal van 2021 kende Nederland maar liefst 2 miljoen bedrijven. Maar wat maakt het ondernemersklimaat nou zo gunstig? En hoe verhoud het Nederlandse ondernemersklimaat zich tot dat van andere landen in Europa? Daar gaan we in dit artikel beter naar kijken.

Het Nederlandse ondernemersklimaat


Panteia is een onderzoeksbureau dat elk jaar weer onderzoek doet naar het ondernemersklimaat in verschillende landen. Daarbij worden 50 landen met elkaar vergeleken, waaronder ook Nederland. Hier vinden we nog 18 andere Europese landen, maar ook wereldwijd worden de landen met elkaar vergeleken. De landen worden daarbij op verschillende punten vergeleken, waaronder:

  • Financiering
  • Overheidsbeleid
  • Onderwijs
  • Commerciële infrastructuur
  • Toegankelijkheid van de markt
  • Culturele normen en waarden

Hieruit blijkt dat Nederland enorm goed scoort, vooral als het aankomt op de beschikbaarheid van financiering voor ondernemers, het aanbod aan onderwijsmogelijkheden en de fysieke infrastructuur. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Een eigen bedrijf in Nederland

Financiering voor ondernemers

Allereerst zijn er in Nederland ruime mogelijkheden om financiering te krijgen voor de groei van je bedrijf. Zo kun je niet alleen een financiering aanvragen bij de bank, maar ook financiering krijgen bij verschillende andere instanties. Denk daarbij aan:

  • Business Angels: Een groep particuliere investeerder die investeert in veelbelovende ondernemingen. Daarbij bedraagt de gemiddelde investering tussen de €50.000 en €750.000, afhankelijk van grootte en potentie.
  • Seed Business Angels fonds: Speciaal fonds gericht op startende ondernemers. Daarbij staat innovatieve hoog in het vaandel, waarbij een lening of financiering gemiddeld tussen de €1-3 miljoen ligt.
  • MKBkrediet: Krediet dat je als midden- of kleinbedrijf kunt aanvragen, waarbij je financiering kunt krijgen tussen de €50.000 en €250.000. Dit is voor zowel startende als bestaande ondernemers in het midden- en kleinbedrijf.
  • Subsidie van de overheid: De mogelijkheid is er ook om financiering vanuit de overheid te krijgen. Daarbij moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen en moet de onderneming aansluiten bij de plannen van de overheid. Denk daarbij aan innovatieve projecten, groene ondernemingen of het investeren in mensen met een beperking.

Kortom, in Nederland zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om financiering aan te vragen, náást dat dit bij een bank mogelijk is.

Onderwijsmogelijkheden

Ook de mogelijkheden qua onderwijs zijn zeer divers. Zo komen er steeds meer onderwijsmogelijkheden met betrekking tot ondernemerschap, innovatie en duurzaamheid. Nederland telt in vergelijking met andere Europese landen veel onderwijsinstellingen, waarbij ook de kwaliteit van het onderwijs enorm hoog is. Evenals in landen als Estland met het E-resident visum, wordt het ondernemerschap in Nederland sterk gestimuleerd.

Daarbij wordt ook gekeken naar de mogelijkheden voor internationaal onderwijs. Zo is het zeer goed gesteld met de Engelse taal in Nederland, hebben vrijwel alle universiteiten samenwerkingen met scholen in het buitenland en heb je in Nederland ook de mogelijkheid om gedeeltes van je onderwijscarrière in het buitenland te volgen.

Fysieke en diensten infrastructuur

En daarnaast is zowel de fysieke als digitale infrastructuur in Nederland van zeer hoge kwaliteit. Voor digitale bedrijven is het gemakkelijk om in Nederland een bedrijf op te zetten doordat de digitale infrastructuur zeer goed is. Nederland heeft landelijke dekking als het aankomt op internet, heeft verschillende betrouwbare providers en veel internationale bedrijven die zich hier gevestigd hebben.

Deze connectiviteit zorgt er tevens voor dat Nederlanders ook in het buitenland diensten aan kunnen bieden. Denk daarbij aan het aanbieden van internationale SEO voor bedrijven, het opereren als helpdesk voor internationale klanten of het ontwerpen en onderhouden van websites voor bedrijven. Dit zijn slechts enkele branches waarin de hypermoderne connectiviteit goed van pas komen.

 

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer