The Make

VVD Oisterwijk wil alsnog landhuizen in Moergestels Reuseldal


Afgelopen week trok de rechter van de Raad van State een streep door het bestemmingsplan dat de bouw van drie luxe woningen op een landgoed in het beekdal van de Reusel mogelijk zou moeten maken. VVD Oisterwijk gaat hun provinciale statenlid inzetten om het plan alsnog door te laten gaan.

Het beekdal van de Reusel (Foto: Robert van den Aker)

Het plan omvat de realisatie van drie landhuizen, gecombineerd met de aanleg van een groene omgeving,  in het oostelijk beekdal van de Reusel, ter hoogte van de Oirschotseweg in Moergestel. Dit beekdal valt binnen het Natuur Netwerk Brabant (klik en zie kaart). In een dergelijk gebied mag in principe niet gebouwd worden. Om de bouw van deze drie landhuizen mogelijk te maken, heeft de provincie de grenzen van het beschermde gebied verlegd (lees hier meer over de uitspraak).

Uitspraak

Gemeenteraad, college (burgemeester en wethouders) alsmede de provincie waren voorstander van het plan. Verschillende milieuorganisaties, inclusief het Oisterwijkse B-team, waren tegen het plaatsen van woningen in dit gebied. De Raad van State heeft hen gelijk gegeven. Volgens de rechter is de grens van dat gebied ten onrechte aangepast. ‘De provincie kan deze eigen foute inschatting eenvoudig herstellen door de ontwikkelaar te laten compenseren wat er aan Natuur Netwerk Brabant verloren gaat. Ons Oisterwijkse Statenlid Jelle van Nuland zegt ons toe dit binnenkort met zijn collega’s in het provinciehuis grondig uit te zoeken,’ aldus de VVD.

De Raad van State heeft in hun uitleg over het door hen vernietigde (nieuwe) bestemmingsplan het woord ‘voorlopig’ gebruikt. Volgens VVD Oisterwijk zal het enige tijd in beslag nemen, maar ‘Wij zien deze ontwikkeling echter met vertrouwen tegemoet en hopen op realisatie van dit duurzame project voor Moergestel.’ Mocht er vanuit de provincie opnieuw een aanpassing komen, en aanpassing van het bestemmingsplan ook door de gemeenteraad van Oisterwijk worden goedgekeurd, kan daarop opnieuw bezwaar worden gemaakt…