uitgelicht

Deze films en series werden in en rondom Oisterwijk opgenomen*


Het einde van de zomer nadert en dat betekent dat we weer vaker uitkijken naar films en series. Films en series over onze regio zijn natuurlijk helemaal geweldig om te bekijken en hoewel Oisterwijk en de regio eromheen in Brabant een klein stipje op de aardbol zijn, is deze bijzondere omgeving al meermaals het decor geweest voor films en series.

Het woelige leven van een schaapsherder

In 2019 was de documentairefilm ‘De Schapenheld’, voor het eerst eindelijk te zien op het filmfestival in Oisterwijk. De film is deels op de heide in Oisterwijk opgenomen. De Schapenheld gaat over het stressvolle leven van herder Stijn. Regisseur Ton van Zandvoort wilde met de documentaire laten zien dat het herdersvak misschien niet altijd even romantisch is als wordt gedacht door de meeste mensen. Zo zou Stijn veel stress ervaren in zijn werk en zijn idealen niet altijd kunnen combineren met de werkelijkheid.

Op jacht naar criminelen

Oisterwijk ligt natuurlijk naast Tilburg, waar de laatste jaren meer en meer aandacht voor is van filmmakers. Sinds 2015 zendt de publieke omroep bovendien de serie Smeris uit, waarin Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van der Ven het opnemen tegen de onderwereld in de Brabantse stad. Zoals altijd zijn deze grappige acteurs daarbij een uithangbord voor de provincie, want met hun deels Brabantse roots en accenten, zetten ze de cultuur uit de regio graag op de kaart.

Nog niet verschenen serie

We blijven even bij de NPO en in Tilburg. Aan het einde van dit jaar wordt naar verwachting een nieuwe Nederlandse serie vertoond op de publieke omroep. Het gaat om de serie ‘De Stamhouder’, naar een boek van schrijver Alexander Münninghoff. De serie gaat over een Letse vluchteling die in de Tweede Wereldoorlog in Nederland terecht kwam. De opnames zijn in en rond de Bredaseweg in Tilburg geschoten.

Als de Dijken Breken

De serie Als de Dijken breken werd deels in en rond Tilburg opgenomen. De serie volgt de levens van verschillende Nederlanders in een hypothetische toekomst waarin mogelijk de dijken zouden breken. Het gaat dus niet over de watersnoodramp van 1953, maar eentje die nooit echt heeft plaatsgevonden. De serie is te streamen op meerdere kanalen, maar sinds een tijdje niet meer beschikbaar via Netflix.

Kinderserie op bijzonder locatie

In het asielzoekerscentrum in Oisterwijk werd een paar jaar geleden een kinderserie opgenomen met de naam ‘Zara en haar Magische Kicksen’, dat gaat over een meisje dat heel graag wil voetballen. Voor de kinderen uit het AZC was het opnemen van de film een bijzondere ervaring, omdat ze eventjes konden figureren in de film en iets konden ondernemen in hun zomervakantie, waarin normaliter geen plaats en tijd is voor uitjes. De serie werd uitgezonden op tv en het festival CineKid.

 

 

* Uitleg over de ster in de titel en de ‘pen met munten’ leest u in onze Disclaimer