Care Inn

Bedrijfspand kopen? Een goede zaak! *


Kleine bedrijven hebben moeite om een geschikt bedrijfspand in de buurt te vinden. Dat blijkt uit een onderzoek onder 450 Zelfstandig Adviseurs van RegioBank. Ondernemers oriënteren zich vooral op een huurpand. De oplossing: kopen?

Regiobank en Midden Brabant Advies aan de Baerdijk in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

Er lijkt in Nederland een tekort aan bedrijfsruimtes voor kleine bedrijven. Maar liefst 80% van de adviseurs geeft aan dit te herkennen in hun buurt. Volgens het CBS loopt het aantal zelfstandigen met en zonder personeel inmiddels richting de anderhalf miljoen. Deze kleine bedrijven hebben allemaal een plek nodig om te werken, het liefst dicht bij huis. In sommige gemeenten bestaat het aanbod van zakelijk vastgoed maar voor een aantal procent uit kleine bedrijfsruimtes. En de kleine bedrijfsruimtes die er zijn, voldoen vaak niet aan de eisen van deze tijd.

Huren, een bewuste keuze?

Naast het tekort aan geschikte panden is er nog een probleem voor kleine ondernemers: de meeste bedrijfsruimtes in Nederland zijn huurpanden. Volgens cijfers van Company Info, leverancier van bedrijfsinformatie, huurt 70% van de kleine bedrijven een bedrijfspand. Dat kan een bewuste keuze zijn van de ondernemer. Maar, ruim de helft van de Zelfstandig Adviseurs geeft aan dat er ook veel onduidelijkheid bij ondernemers is over de mogelijkheden om te kopen.

Zorgen om huurverhoging

Ondernemers die een pand huren, hebben een grote zorg: de jaarlijkse huurverhoging. Door de naweeën van de coronacrisis, de hoge inflatie, de gestegen energieprijzen en het personeelstekort komt deze verhoging nu niet uit. Maar veel pandeigenaren weigeren huurverhogingen uit te stellen. Daarmee komen veel kleine ondernemers in de problemen.

Kopen is ook een optie

Veel ondernemers realiseren zich niet dat ze ook een bedrijfsruimte kunnen kopen, blijkt uit het onderzoek onder de Zelfstandig Adviseurs. “Ik zie dit ook bij onze vestigingen in Oisterwijk en Haaren. En degenen die in de markt zijn om een pand in de buurt te kopen, hebben moeite er een te vinden. Dat is zorgelijk, want lokale ondernemers helpen de buurt vooruit. Als de bakker in de buurt blijft, blijft de groentewinkel ook.”, zegt Peter Dirks, directeur-eigenaar van Midden Brabant Advies en Zelfstandig Adviseur van RegioBank.

Afhankelijk van de hoogte van de financiering en de waarde van het vastgoed, hanteren wij vanaf 2 augustus een rente vanaf 3,25%

Voordelen van kopen

Of een ondernemer beter een pand kan kopen of huren hangt af van de persoonlijke situatie en de ontwikkelingen in de markt. Zowel kopen als huren hebben voor- als nadelen. Ook nadat de hypotheekrente is gestegen (en nu weer wat daalt) kan het kopen van een eigen pand voor ondernemers financiële voordelen bieden. Ze gooien niet meer maandelijks hun steeds hoger wordende huur weg. En als de hypotheek is afgelost is het pand van henzelf, en kunnen ze hun vastgoed bij verkoop gebruiken als pensioenvoorziening. Iets waar het bij kleine ondernemers en zzp’ers nogal eens aan schort.

 Advies ondernemers: “Laat je niet ontmoedigen”

Maar ja, hoe zet je de eerste stap? RegioBank roept ondernemers op zich goed te (laten) informeren. Bijvoorbeeld bij RegioBank. De Zelfstandig Adviseurs van de bank kennen de regio op hun duimpje, hebben hart voor hun omgeving en zijn zelf óók ondernemer. Ondernemers die op zoek zijn naar een bedrijfspand kunnen samen met de adviseur ontdekken wat de mogelijkheden voor huur en koop zijn. Wellicht blijkt kopen wel een goede zaak.

Meer over RegioBank
RegioBank is al ruim 100 jaar actief in de buurt. In dorpen en kleine steden zijn de Zelfstandig Adviseurs van RegioBank een vertrouwd gezicht. Zij kennen hun klanten en weten hoe belangrijk een leefbare buurt is waar iedereen zich thuis voelt: bewoners, ondernemers, verenigingen en stichtingen. Om het buurtgevoel te vergroten steunt RegioBank samen met het Oranje Fonds lokale projecten. En regelt de klant zijn bankzaken gewoon in de buurt. Dat is RegioBank, de buurtzame bank. RegioBank is onderdeel van de Volksbank, samen met SNS, ASN Bank en BLG Wonen.

Voor meer informatie: www.regiobank.nl of neem contact op met www.middenbrabantadvies.nl; bereikbaar via telefoon 013-5212001 (keuze 3) of per mail info@middenbrabantadvies.nl  Ook als ondernemers bent u van harte welkom bij de meest klantgerichte, de meest klantvriendelijke en beste bank van Nederland. Onze klanten waarderen onze (advies)services met een 9.7.

 

* Uitleg over de ster in de titel leest u in onze Disclaimer