ondernemers

Nieuwe flexwoningen Oisterwijk met zelfde corporatie als mislukte Wingerd


Bouwen moet sneller, raadsleden vragen en vragen, dat doen ze omdat inwoners er op zitten te wachten…

Ook afgelopen maandag kwam het onderwerp ‘woningbouw’ opnieuw in de raadsvergadering, en werd duidelijk dat het (te) lang duurt. Al een aantal jaren loopt de sociale woningbouw achter, wil de raad meer bouwen, en zijn er in Oisterwijk binnen pakweg 10 jaar 1000-1500 woningen nodig. Veel daarvan is nog niet concreet zichtbaar.  De VVD en Algemeen Belang hadden er vragen over.

Het mislukte flex-/tijdelijk woonproject Wingerd in Oisterwijk (Foto: Joris van der Pijll).

De wethouder kon er concreet niet veel over zeggen, behalve dat de gemeente in processen zit. Het zijn processen die de raad zelf heeft aangezet, en lopende zijn. Volgens de wethouder kunnen dergelijke ontwikkelingen wel 8 jaar kunnen duren. Een concreet overzicht van wat, waar, hoeveel en wanneer is er niet.

De flex-/tijdelijke woningen (periode van 10 jaar) die nu beoogd worden te plaatsen, zouden eerder kunnen, verwacht 2023. Algemeen Belang vraagt dan ook om die aanpak op meer locaties toe te passen, bijvoorbeeld locaties waar in de toekomst woningbouw komt, en met de nodige urgentie.

Op dit moment stelt de wethouder, dat men nu kijkt naar gronden die in eigen bezit zijn van de gemeente. Ook wil de wethouder snelheid creëren door met huidige partners te werken, en niet met andere initiatiefnemers. Opmerkelijk is dat de wethouder aangeeft dat de nu beoogde locaties voor flex-/tijdelijke woningen zullen worden beheerd door de woningcorporatie; dezelfde die ook het mislukte project Wingerd in beheer heeft (lees hier meer).

Na de zomer wordt uit de nu bekende beoogde locaties voor tijdelijke bewoning een selectie gemaakt, en gaat de gemeente met de raad en betrokkenen deze locaties verder ontwikkelen.