uitgelicht

Geschiedenis Oisterwijkse en Haarense familie Scheffers in een boek


Dit jaar is het precies 350 jaar geleden dat Willem Scheffers in het huwelijk trad met de Oisterwijkse Lammertje van Bocxtel.

De familie Scheffers bij de gouden bruiloft van Jan en Mie Scheffers-Denissen in 1952 bij de boerderij aan de Kerkhovensestraat 100 in Oisterwijk.

Het huwelijk was het allereerste begin van de Nederlandse tak van de familie Scheffers. Willem was geboren in Duitsland in het dorpje Kirchherten, 121 kilometer van Oisterwijk tussen de Limburgse grens en Keulen. Hij was van beroep rademaker en ging wonen in een huis afkomstig van zijn schoonfamilie in het buurtschap Kerkhoven onder Oisterwijk. Daar woont de familie nog steeds, op een paar honderd meter afstand van waar vroeger het stamhuis stond. Andere takken vestigden zich in Vught/Helvoirt/Haaren, Helmond/Eindhoven en Waalwijk/Uden.

Voor wie geïnteresseerd is in de familiegeschiedenis van de familie Scheffers: omstreeks september 2022 verschijnt een boek met daarin de stamboom maar ook de familieverhalen, anekdotes, krantenberichten en allerlei informatie uit vele archieven. Zo zijn er verhalen over een moord in de familie in 1774, het voorbeelddorp Kerkhoven bij Oisterwijk (op het gebied van de landbouw) in 1953, de vernieling van het gildevaandel van Jos Scheffers door koningin Juliana in 1949, een “verward persoon” die zich in 1761 dagenlang ophield op de hooizolder van Arjaan Scheffers en de oude Brabantse boerderijen van de familie.

Het boek is 164 pagina’s dik, A-4 formaat, volledig in kleur, voorzien van ruim 270 illustraties en uitgevoerd met een harde kaft. Heeft u interesse in dit boek en wilt u verzekerd zijn van een exemplaar dan kunt u tot 1 augustus 2022 intekenen. Door een sponsor kan het boek bij voorintekening onder de kostprijs worden aangeboden voor € 25. Daarna zal het boek (zolang de voorraad strekt) € 30 kosten. U kunt intekenen via de e-mail: stamboomscheffers@gmail.com of telefonisch via 013-5112331 (Frank Scheffers, Biezenmortel).