uitgelicht

Boek voor 175 jaar Oisterwijkse Koninklijke Harmonie Asterius


175 jaar Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius, dat is de volledige titel van een nieuw boek, geschreven door Martin van der Waals en Piet Jacobs, en uitgegeven door Oisterwijks eigen uitgeverij Stichting Het Kwartier van Oisterwijk. Vanaf 26 juni verkrijgbaar voor de prijs van 11,75 euro. Een bewust gekozen getal; hierin verwerkt werden de cijfers van 175.

Het nieuwe boek over 175 jaar Harmonie Asterius in Oisterwijk.

De Koninklijke Vereniging Sociëteit Harmonie Asterius is een begrip, niet alleen in Oisterwijk, maar zeker ook in de nationale muziekwereld. Asterius kwam voort uit een boogschuttersvereniging met die naam die op 23 augustus 1846 werd opgericht in Oisterwijk. Het boogschieten is inmiddels verleden tijd, maar muziek wordt er nog steeds gemaakt. Asterius bestaat dus inmiddels 175 jaar en dat jubileum vormt de aanleiding om eens wat dieper in de historie te duiken van deze vereniging.

Martin van der Waals en Piet Jacobs pakten die handschoen op. Dit boek is er het resultaat van. In harmonie met de tijdgeest is Asterius uitgegroeid tot een moderne ‘club’ die kunstzin, kwaliteit en kameraadschap hoog in het vaandel heeft. Van een traditionele ‘geüniformeerde’ en vaak nog door de straten marcherende harmonie, waarvan de leden over het algemeen een hogere gemiddelde leeftijd hadden dan die van nu, evolueerde het gezelschap tot een orkest dat we met recht op alle gebied jeugdig kunnen noemen.

Zowel qua leden als qua muzikale opvatting is er in 175 jaar het een en ander veranderd. Het marcheren door de straten behoort tot het verleden. In plaats daarvan wordt er succesvol geconcerteerd op het podium. Het instapensemble en als vervolg daarop het opleidingsorkest vormen een gedegen basis op weg naar het eigenlijke grote harmonieorkest.

De schrijvers nemen de lezer op beeldende wijze mee langs de ups en downs die Asterius de afgelopen 175 jaar kende, zowel op muzikaal gebied alsook op het vlak van bestuur en verenigingsleven en haar rol in de Oisterwijkse gemeenschap.