ondernemers

Dialoog verplicht bij bouwplannen?


Het kwam eerder al aan de orde; de dialoog bij bouwplannen is niet goed geregeld.

Initiatiefnemers kunnen de dialoog niet of beperkt uitvoeren, of het verslag daarvan gekleurd weergeven. Ook kunnen ze de omgeving niet of beperkt informeren. Dit komt meestal boven als er een bouwvergunning wordt aangevraagd, of als de raad zich over een groter bouwplan buigt. Volgens partij PRO wordt dit met de nieuwe omgevingswet een nog groter probleem.

Een schets van een ruim vooraf bekend gemaakt plan (Bron: ’t Hof van Tijne)

PRO verwacht dat bouwplannen straks sneller worden goedgekeurd. dat heeft als voordeel dat we sneller gebouwd kan worden. Het nadeel is dat omwonenden te laat op de hoogte zijn en geen inbreng meer hebben.

‘De Omgevingswet verwacht wel dat ontwikkelaars in dialoog gaan met de buurt. Het college van Oisterwijk wil dat in veel gevallen niet verplicht stellen. De gevolgen daarvan zijn eigenlijk niet goed in te schatten. Als alles goed gaat en door de ontwikkelaar oog en aandacht voor de omgeving is er geen probleem, maar helaas is dat niet altijd het geval,’ zo geeft PRO aan. De problemen die hierdoor kunnen ontstaan zijn regelmatig voorgekomen in onze gemeente.

‘De problemen ontstaan als de ontwikkelaar de buurt eigenlijk niet belangrijk vindt. Door adviesbureaus zullen plannen geschreven worden die perfect passen binnen gemeentelijke visies. Binnen een gestuurde dialoogsessie, toevallig net in een vakantieperiode, zal worden voldaan aan de vereisten, maar er wordt niet echt rekening gehouden met de belangen van de omgeving. Het college gaat uit van de informatie van de ontwikkelaar en besluit de ontwikkeling toe te staan.’ ervaring uit het verleden leert ook onze redactie dat de inhoud van presentaties en daaruit volgende gespreksverslagen door de gemeente niet getoetst worden bij de betrokkenen, ofwel dat niet alle betrokkenen in beeld zijn.

Een verplichte en goed georganiseerde dialoog, en bij grotere projecten besluitvorming via de raad, kan volgens PRO veel kostbare en langdurige bezwaarprocedures voorkomen. Donderdag spreekt de raad hierover.