uitgelicht

Boek over Duits munitiedepot in Oisterwijkse bossen


Er is veel geschreven over Oisterwijk in oorlogstijd. Nooit eerder werd de geschiedenis rondom het Duitse munitiedepot in de bossen zo gedetailleerd onderzocht en in boekvorm vastgelegd.

Henk Neggers (54), geboren in Moergestel en sinds 2016 woonachtig in Oisterwijk, heeft ruime ervaring opgedaan in de explosieven opsporingsbranche en is momenteel werkzaam als Adviseur op het gebied van Ontplofbare Oorlogsresten bij Rijkswaterstaat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeide zijn moeder op in het oude boerderijtje gelegen aan de Zandstraat bij het bruggetje over de Rosep in Moergestel. In juni 1945 zag zijn moeder als tienjarig meisje hoe ‘foute’ Nederlanders uit kamp Vught de achtergebleven landmijnen in de bossen moesten opsporen. Wat een indruk hebben die ‘mannen in pyjama’s’ destijds op haar gemaakt en wat een indruk maakte dit verhaal weer op Henk.

Het boek vertelt de geschiedenis rondom het Duitse munitiedepot AML Merkur in de Oisterwijkse bossen.

Zonder het munitiedepot in de Oisterwijkse bossen waren sommige bospaden nooit verhard geweest met puin van het bombardement van Rotterdam. Had de ontploffing van de munitietrein op 16 september 1944 in het centrum van Oisterwijk nooit plaatsgevonden. Was de Azerbeidjaanse Mamed Mamedov nooit een bekende Oisterwijker geworden en had de Oisterwijker Sjef Paijmans nooit landmijnen moeten opsporen op landgoed De Hondsberg.

Waarom kozen de Duitsers Oisterwijk om hun kruit in dit ‘Naturschutzgebiet’ veilig en droog op te slaan? Hoe zag dit munitiedepot eruit en hoeveel munitieopslagpunten werden in de bossen aangelegd? Waarom lag er ook munitie uit de Eerste Wereldoorlog en waarom lag er niet alleen Duitse munitie in het munitiedepot?

Uit Duitse oorlogsdagboeken van het LXXXVIII. Armeekorps werd duidelijk dat het Oisterwijkse munitiedepot de codenaam ‘AML Merkur’ had gekregen. In de periode van december 1943 tot en met oktober 1944 werd Armeemunitionslager Merkur volgens Duitse legervoorschriften ingericht, in bedrijf gesteld en uiteindelijk weer verlaten. Duizenden tonnen munitie werden hier opgeslagen en naar het front en andere munitiedepots getransporteerd. Na de bevrijding van Oisterwijk op 26 oktober 1944 waren er veel open plekken en met wallen omgeven kuilen in de bossen zichtbaar en was het wandelgebied nog vele maanden niet toegankelijk voor bezoekers vanwege de aanwezigheid van landmijnen.

De inrichting en ontwikkelingen van AML Merkur in het roerige oorlogsjaar 1944 worden in het boek ‘Mannen in pyjama’s’ gedetailleerd beschreven. Ondersteund door onder andere wandel- en spionagekaarten, belevenissen van getuigen en nooit eerder vertoonde ingekleurde foto’s van toen. Door gebruik van speciale hoogtebeelden zijn achtergebleven littekens in het landschap wederom zichtbaar geworden. Een prachtig vergelijk tussen het verleden en heden. Een tot nu toe onbeschreven stukje geschiedenis van Oisterwijk. Na het lezen van het boek krijgt wandelen in de Oisterwijkse bossen een andere dimensie.

Het boek is vanaf 29 april verkrijgbaar bij de lokale boekhandel en het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten.