Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk

Onderzoeksredactie zoekt (leerling) journalisten en filmmakers

Landelijke pilot Onderzoeksjournalistiek kiest voor Oisterwijk

De Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk ontvangt vanaf januari 2019 subsidie voor het oprichten van een onderzoeksredactie. Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek heeft hun plan gehonoreerd. Dit plan is gebaseerd op het met meer diepgang onderzoeken en multimediaal publiceren van lokaal actuele onderwerpen.

Het Fonds

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft 2,7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van onderzoeksjournalistiek in Nederland. Hiermee willen zij bijdragen aan het vormen of uitbreiden van journalistieke organisaties en/of samenwerkingsverbanden, en het verbeteren van de lokale nieuwsvoorziening.

Inschrijving

Middels een open inschrijving werden met name lokale initiatiefnemers opgeroepen hun ideeën kenbaar te maken.  In totaal werden 96 aanvragen ingediend met een totaal waarde van ruim elf miljoen euro. 40 teams zijn uitgenodigd voor een nader gesprek en vervolgens zijn landelijk 23 projecten gehonoreerd. Onder hen grote namen als: BNNVARA, RTL Nieuws, Brabants Dagblad… én het plan uit Oisterwijk!

Groot Oisterwijk

Multimediaal publiceren via internet, TV omroepen en kranten (Foto: Joris van der Pijll)

Gerard van Giersbergen (voorzitter LOVO) en Joris van der Pijll (redacteur Oisterwijk Nieuws) hebben het initiatief genomen om voor de samenleving van Oisterwijk deel te nemen aan deze inschrijving. Hun idee is om een overkoepelende onderzoeksredactie op te richten voor ‘Groot Oisterwijk’, de samenleving van Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk.

Dit nieuw op te richten redactieteam, met enkele professionele krachten en enkele stagiaires, gaat lokale onderwerpen onderzoeken en de informatie die daar uit voort komt op multimediale presenteren, via internet, lokale omroepen en krant. Ook is in het plan opgenomen om een mediaplein in te richten en inwoners kunnen wekelijks terecht bij een media-spreekuur.

Stichting

De jury honoreerde dit plan met een bijdrage van 63.000 euro: ‘Qua samenwerking is er al een sterk netwerk aanwezig, dat ook hiervoor ingezet kan worden. De plannen zijn helder opgesteld en goed uit te voeren. De in de aanvraag beschreven ambities zijn scherp en komen overeen met de doelstellingen van deze regeling.’

Blij verrast werd na de ontvangst van deze toekenning besloten het project onder te brengen bij een nieuw op te richten stichting. Deze stichting heeft een adviserende functie, verzorgt de selectie voor de kandidaten van het redactieteam, beheert de ontvangen gelden, en rapporteert de voortgang en het resultaten. Ook gaat het stichtingsbestuur in 2019 bekijken welke mogelijkheden er zijn voor de lokale journalistiek in de toekomst; de voortzetting na dit pilotjaar.

Selectie

Voor de oprichting van dit nieuwe redactieteam, zoekt de Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk meerdere kandidaten. Het betreft de functies: Onderzoeker, Redacteur,  Film/ documentairemaker, Stagiaires HBO Journalistiek en Stagiaires MBO Mediatechniek. De voorkeur gaat uit naar werkzoekende kandidaten en stagiaires. Zowel ervaren als onervaren journalisten en filmmakers worden gevraagd hun interesse voor dit project, vóór 21 december kenbaar te maken.

Onderzoeksredactie zoekt (leerling) journalisten en filmmakers

Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk zoekt voor haar nieuw op te richten onderzoeksredactie de volgende kandidaten:

Journalistiek Onderzoeker M/V (16-18 uur)

Met jouw onderzoek en rapportage vorm je de basis voor alle in dit team te publiceren onderwerpen. Na het gezamenlijk selecteren van onderwerpen ga jij op onderzoek uit, verzamel je informatie, spreek je betrokkenen en durf je ook door te vragen. Je zoekt naar waarheid. Met een kritisch scherpe blik en ‘antenne’ voor interessante informatie, neem je interviews af. Jij vormt de informatiebron voor het redactieteam.

Wij dagen je uit!

Voor deze functie denken wij aan een kandidaat met een HBO werk- en denkniveau, verkregen uit opleiding en/of ervaring. Je hebt affiniteit met de gemeentelijke overheid, een ‘antenne’ voor potentiële onderzoeksonderwerpen en interessante informatie, en kan goed hoofd- en bijzaken scheiden. Je spreekt met gemak met inwoners, deskundigen en burgemeesters en staat open voor ieders rol en mening. Je kan terugkijken waar nodig en vooruitkijken met een visie. Je hebt een vlotte pen, in goed Nederlands.

Heb jij nog meer of andere ideeën over jouw functie? Benoem die dan vooral in je aanbiedingsbrief!

Journalistiek Redacteur M/V (8-10 uur)

Vanuit een onderzoeksrapport, schrijf je in voor de consument begrijpelijke bewoording, prettig leesbare teksten voor krant en website. Dit zijn uitgebreidere artikelen en ook beknopte samenvattingen. Je ondersteunt de Film/ Documentairemaker met onderschriften en teksten voor de voice over. Als lid van het team denk je mee over te onderzoeken onderwerpen.

Wij dagen je uit!

Voor deze functie denken wij aan een kandidaat met een HBO werk- en denkniveau, verkregen uit opleiding en/of ervaring. Je hebt een goed gevoel met de samenleving, en weet in welke vorm de diverse media graag publiceren. Je kan goed grote lijnen en details goed van elkaar scheiden. Je schrijft uiteraard uitstekend Nederlands.

Heb jij nog meer of andere ideeën over jouw functie? Benoem die dan vooral in je aanbiedingsbrief!

Film-/ Documentairemaker M/V (16-18 uur)

Je pakt je camera en gaat met de onderzoeker mee naar interviews, zoekt beeldmateriaal, spreekt inwoners aan op straat. Je selecteert beelden, verwerkt ze tot voor publicatie geschikt materiaal, en voegt onderzoeksresultaten toe met visuele animaties, voice over, titels en onderschriften. Je maakt er vervolgens een kant-en-klare (mini) documentaire van voor TV en internet.

Wij dagen je uit!

Voor deze functie denken wij aan een kandidaat met een MBO werk- en denkniveau, verkregen uit opleiding en/of ervaring. Het is een veel omvattende afwisselende functie, waarbij je met het maken van films van alle markten thuis moet zijn. Je weet op welke manier je de boodschap overbrengt, en kent de verschillen tussen uitzenden op TV en social media. Je ziet de uitdaging om te zoeken naar technieken en visualisatiemogelijkheden. Jij maakt saaie verhalen aantrekkelijk om te zien!

Heb jij nog meer of andere ideeën over jouw functie? Benoem die dan vooral in je aanbiedingsbrief!

Stagiaire HBO Journalistiek M/V (18-36 uur)

Jouw leer-werkplek is direct naast die van de onderzoeker. Je helpt in de uitvoering en werkt waar mogelijk zelfstandig of anders onder begeleiding onderzoeksvragen uit. Jouw taken zijn dan ook gelijk aan die van de functie Journalistiek Onderzoeker. Voor deze functie denken wij aan een kandidaat in het derde of vierde jaar van een journalistieke HBO opleiding. Ook kan dit project onderdeel zijn van een afstudeeropdracht. Zie omschrijving Journalistiek Onderzoeker.

Stagiaire MBO Mediatechniek M/V (18-36 uur)

Jouw leer-werkplek is direct naast die van de Film-/ Documentairemaker. Je helpt in de uitvoering en werkt waar mogelijk zelfstandig of anders onder begeleiding aan (deel) producties. Jouw taken zijn dan ook gelijk aan die van de functie Film-/ Documentairemaker. Voor deze functie denken wij aan een kandidaat in het derde of vierde jaar van een media-technische MBO opleiding. Ook kan dit project onderdeel zijn van een afstudeeropdracht. Zie omschrijving Film-/ Documentairemaker.

Informatie voor alle functies in het redactieteam:

Jouw team

Het nieuw op te richten redactieteam bestaat uit een Onderzoeker, Redacteur,  Film/ documentairemaker, Stagiaires HBO Journalistiek, Stagiaires MBO Mediatechniek en een Redactie Coördinator. Allen werken parttime; een aantal vaste uren per week op de centrale redactie in Oisterwijk, en een aantal uren thuis of op locatie. Je vormt samen een team van ervaren en minder ervaren journalistiek en/of creatief actieve collega’s. Samen ben je verantwoordelijk voor het zorgvuldig en tijdig realiseren van tekst- en filmproducties. Je werkt zelfstandig, maar niet alleen!

Jij bent

Je bent leergierig én wil je kennis delen. Je hebt een verzorgd uiterlijk en spreekt goed Nederlands. Je bent werkzoekende zonder vaste baan of je kan deze functie combineren met een andere parttime baan, school of werk. Je hebt een eigen PC (laptop), mobiele telefoon en voorziet in eigen vervoer.

Jij krijgt

Ben jij de geschikte kandidaat, dan krijg je van ons een samenwerkingsovereenkomst voor een jaar. In dat jaar zorgen we voor technische faciliteiten, een inspirerende werkplek, trainingen en workshops. Jouw werkvergoeding (ZZP) bedraagt maximaal € 3.300,-  per maand gebaseerd op een 36-urige werkweek. Voor stagiaires is een onkostenvergoeding beschikbaar.

Jouw aanbiedingsbrief

Jouw deadline is 20 december 16.00 uur! De eerste gespreksronde is gepland voor 21 december; de tweede volgt 2 of 3 januari. Stuur minimaal 3 recente publicaties mee en geef aan wat jouw rol was bij deze publicaties. Geef in je brief duidelijk jouw voorkeursfunctie aan, en vertel ons: Wat kan je, en vooral ook: Wat wil je leren?

Ben je enthousiast?

Stuur je cv en aanbiedingsbrief samen met je drie laatste producties naar Esther Liebregts via esther@dialoogacademy.nl

Voor inhoudelijke vragen kan je mailen naar Joris van der Pijll via mail@oisterwijknieuws.nl