Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk

De Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk faciliteert redactiewerk dat zich met name richt op het lokale politieke proces.

Vacature: Politiek redacteur / journalist

Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk heeft als doel het verbeteren van de nieuwsvoorziening over lokaal actuele onderwerpen in “Groot  Oisterwijk”, de kernen Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk. Voor dit doel faciliteert de stichting een redactie, die zich met name richt op het lokale politieke proces. In samenwerking met de lokale media wil de reactie de waakhond van de lokale democratie zijn. Voor dit doel heeft de Stichting ook in 2020 subsidie ontvangen van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

De Stichting Onderzoeksredactie Groot Oisterwijk zoekt hiervoor een:

Politiek redacteur / journalist

Hij/ zij

is een  gedreven journalist(en) met HBO werk- en denkniveau;

woont in of nabij Oisterwijk en heeft kennis van de gemeentelijke politiek;

volgt, onderzoekt, bevraagt en verslaat (hoofdzakelijk) de lokale politiek en het gemeentelijk proces in de gemeente Oisterwijk;

kan zelfstandig en met een kritische blik dit politieke  proces volgen en informatie analyseren;

werkt deze informatie uit in teksten tot publicatie(s);

ondersteunt videomakers redactioneel en stelt met hen een videoscript samen;

heeft samenwerking hoog in het vaandel staan, is flexibel en bereid in de avond gemeentelijke bijeenkomsten bij te wonen.

 

Wij vragen:

Opleidingsniveau HBO journalistiek (bijna) afgerond of middels ervaring verkregen;

24-36 uur op ZZP basis;

Goed in woord en geschrift;

Werkt zelfstandig en zorgvuldig;

In bezit van laptop, telefoon en eigen vervoer;

Is bereid tot bijwonen vergaderingen in de avonduren;

Bekend met en/of woont in de gemeente Oisterwijk;

 

Reacties zijn, voor 1 januari welkom via info@pitonderzoek.nl t.a.v. Dhr. Kees van Elderen.

 

Het Fonds

Het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SVDJ) heeft 2,7 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor het uitvoeren van onderzoeksjournalistiek in Nederland. Hiermee willen zij bijdragen aan het vormen of uitbreiden van journalistieke organisaties en/of samenwerkingsverbanden, en het verbeteren van de lokale nieuwsvoorziening. Voor het pilotjaar 2019 werden 96 aanvragen ingediend met een totaal waarde van ruim elf miljoen euro. 40 teams zijn uitgenodigd voor een nader gesprek en vervolgens zijn landelijk 23 projecten gehonoreerd. Onder hen grote namen als: BNNVARA, RTL Nieuws, Brabants Dagblad… én het plan uit Oisterwijk!

Groot Oisterwijk

Multimediaal publiceren via internet, TV omroepen en kranten (Foto: Joris van der Pijll)

Gerard van Giersbergen (voorzitter LOVO) en Joris van der Pijll (redacteur Oisterwijk Nieuws) hebben het initiatief genomen om voor de samenleving van Oisterwijk deel te nemen aan deze inschrijving. Hun idee was om een overkoepelende onderzoeksredactie op te richten voor ‘Groot Oisterwijk’, de samenleving van Haaren, Heukelom, Moergestel en Oisterwijk. Dit redactieteam, met enkele professionele krachten, samenwerking met lokale media en stagiaires, presenteert lokale onderwerpen / onderzoeken via internet, lokale omroepen en krant.

Stichting

De jury honoreerde dit plan met een bijdrage van 63.000 euro: ‘Qua samenwerking is er al een sterk netwerk aanwezig, dat ook hiervoor ingezet kan worden. De plannen zijn helder opgesteld en goed uit te voeren. De in de aanvraag beschreven ambities zijn scherp en komen overeen met de doelstellingen van deze regeling.’

Na de toekenning voor het pilotjaar werd een nieuwe stichting opgericht. Deze stichting heeft een adviserende functie, verzorgt de selectie voor de kandidaten van het redactieteam, beheert de ontvangen gelden, en rapporteert de voortgang en het resultaten. Ook kijkt het stichtingsbestuur welke mogelijkheden er zijn voor de lokale journalistiek in de toekomst; de voortzetting na dit pilotjaar.

Redactieteam

Het redactieteam bestaat uit Onderzoeker / Redacteur en werkt samen met lokale partners voor video/ documentaire, ondersteund door Stagiaires HBO Journalistiek, Stagiaires MBO Mediatechniek.  Het redactieteam produceert onder de programmanaam naam PIT Onderzoek en is bereikbaar via mail: info@pitonderzoek.nl

 

 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door
het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek
WWW.SVDJ.NL