Duidelijk is dat de ‘natuurlijke transformatie’ waar de gemeenteraad in 2019 voor heeft gekozen niet heeft gewerkt.
Volgens het college (burgemeester en wethouders) werd de overgang van industrie naar wonen door de gemeenteraad overgelaten aan de eigenaren en projectontwikkelaars. Die konden op eigen initiatief plannen maken voor de ombouw van industrieterrein Kerkhoven, en die plannen bij de gemeente kenbaar maken.
Het plan waarvoor de gemeenteraad in 2019 een visie heeft goedgekeurd omvat de ombouw van industrieterrein Kerkhoven naar wonen. Die herbestemming zou voor 250 woningen zorgen, en tegelijk ervoor zorgen dat de nieuwe bewoners van de voormalige leerfabriek KVL geen overlast zouden ervaren van hun bedrijfsmatige buren. De plannen gaven veel onzekerheid bij de aanwezige bedrijven, en uiteindelijk ging de projectontwikkelaar failliet. Huizen in de omgeving zijn reeds gebouwd; bestaande bedrijven blijven waar ze zitten; er is een ‘spagaat’ ontstaan in belangen van beide doelgroepen.
Transformatie

Een dergelijke herbestemming vraagt vele jaren van voorbereiding en procedures. Gemeente Oisterwijk was zelf geen eigenaar. Gedurende die jaren werd door het gemeentebestuur van meerdere eigenaren met verschillende belangen verwacht dat zij er samen uit zouden komen. Daarbij moest rekening gehouden worden met ‘de bestaande omgeving’, zo laat het college weten. Belangrijk detail: die omgeving was tegelijk ook aan het veranderen, van industrie naar wonen. Meerdere betrokkenen hebben vooraf gewaarschuwd dat dit niet haalbaar zou zijn. Juist vanwege die meerdere eigenaren, ook omdat een alternatief bedrijventerrein nog niet beschikbaar was, het rekening houden met industrie én wonen, en de hoge kosten niet te vergeten.
Bewoners en bedrijven zitten nu met de spreekwoordelijke ‘gebakken peren’. Wonen en industrie ‘raakt’ elkaar; nu blijkt dat een groot deel van de herbestemming niet doorgaat blijft dat zo. Andere delen van nog te realiseren herbestemming krijgen te maken met (terechte) bezwaren. ‘We zijn bekend met alle standpunten, zowel van bewoners als van ondernemers,’ zo laat de gemeente desgevraagd weten.
Gemeente
Het gemeentebestuur heeft in reactie op vragen van onze redactie enige uitleg gegeven. Duidelijk is dat de nieuwe bewoners op KVL en de bestaande bedrijven van mening zijn dat er onvoldoende rekening is gehouden met ieders belangen. Had de gemeente deze situatie kunnen voorkomen? ‘In 2019 is door de raad gekozen voor natuurlijke transformatie en niet voor actieve transformatie. Daarbij was de voorwaarde dat transformatie naar woningen diende te passen in de bestaande omgeving.’
De grote vraag waar vooralsnog geen antwoord op komt, is of dat laatste voldoende is gedaan, en of dat überhaupt mogelijk was. Immers moest men rekening houden met zowel de bestaande industrie, alsmede de toekomstige mogelijke woonwijk. Het lijkt een onmogelijke opgave die nu in de praktijk zorgt voor een ongewenste situatie.
Hoe nu verder?
Gedane zaken nemen geen keer, en daaruit komt de vraag: Hoe nu verder? Enerzijds zijn er bestaande bedrijven, tegelijk ligt er een niet uitgevoerde visie tot herbestemming naar wonen. Die visie zorgt voor een onduidelijke toekomst voor zowel bedrijven als bewoners. De visie is vooralsnog niet ingetrokken. ‘In het geval dat het plan van ontwikkelaar DBMC doorgang had gevonden, was natuurlijke transformatie ontstaan. Na het faillissement van deze ontwikkelaar heeft de raad – via een motie – opdracht gegeven om tot een integraal plan bedrijventerreinen te komen en komt deze problematiek (weer) ter sprake. Met het integrale plan gaan we de raad overwegingen voorleggen. Het is aan de raad om te beslissen.’

Een aantal van de betrokken bedrijven heeft er al voor gekozen hun bedrijf op hun perceel te behouden, en is overgegaan tot renovatie van de panden. Als eigenaar mogen ze dat uiteraard zelf beslissen. Het zorgt er tegelijk voor dat de inwoners die er naast wonen, en hebben gerekend op vertrek van die bedrijven, teleurgesteld zijn in wat hun beoogde toekomstige woonomgeving zou moeten gaan worden. De vraag is wat de gemeente nog aan deze situatie kan doen, nu die deels gerealiseerd is, en deels geen doorgang vindt. ‘Het is de planning om een voorstel hierover te agenderen voor de raadsvergadering van 23 oktober.’
Voorlopig blijft daarmee de onzekere situatie voor zowel bewoners als industrie bestaan. Ook als er door de gemeenteraad een nieuwe visie wordt goedgekeurd, is de kans aannemelijk dat er bezwaren komen, dat eigenaren van zowel woningen als bedrijven niet willen of kunnen meewerken, of de gemeente diep in de buidel moet voor de benodigde kosten.
Een concreet plan of mogelijke oplossing geeft het gemeentebestuur niet.
Lees ook: Inwoners en bedrijven KVL Oisterwijk zitten in een onmogelijke spagaat