maandag 12 mei 2025

Maaibeleid in Oisterwijk geeft onduidelijk beeld


het vastgestelde beleid wordt goed uitgevoerd, maar het beeld kan wel onduidelijk zijn. dat blijkt uit reacties van inwoners en informatie van de gemeente.

Ieder jaar komt de mate van en manier van maaien wel een keer aan bod. Recent was dat het geval op social media, waar zowel voorstanders van een glad gazon, als voorstanders van bloemenbermen commentaar geven op hetgeen zij op straat zien. Zo zijn er inwoners die klagen dat het gras voor hun deur niet of slecht gemaaid wordt, of bijvoorbeeld zorgen voor slecht zicht waar het langer groeit. En B-team lid Frans Kapteijns had juist commentaar op het wegmaaien van gras met Kievitsbloemen langs diverse wegen, en daarmee de groei van die bloemen wordt tegengegaan.

‘Onze gemeente heeft het maaien uitbesteed – wat veel gemeenten doen natuurlijk – maar geven de aannemers bijvoorbeeld niet de actie mee om op sommige stukken gefaseerd te maaien. Daarnaast maaien ze langs wegen alles plat, terwijl ook de belangrijke verkeerspunten enkel gemaaid hoeven te worden,’ aldus Frans. Ook ziet hij ‘grote stukken grasland bij onder andere het Lindepark waar kievitsbloemen werden weggemaaid. ‘Bij de Verwielstraat en andere grote gazons wordt het gras weggemaaid, waar enkel maaien van randen kan volstaan.’

Minder maaien

In het algemeen wordt minder maaien van gras en daarin bloemensoorten gezien als verbetering van de biodiversiteit. Door het laten groeien van gras en bloemen, kunnen deze zich verder ontwikkelen, en ontstaat ook meer ruimte voor bijen en insecten. Op sommige plekken zijn er inwoners die bordjes in het gras zetten, met een ‘maai-me-niet’ boodschap. Het is in de openbare ruimte uiteindelijk de gemeente die – op aangeven van de gemeenteraad – het beleid bepaald en de beslissing neemt of, hoe en hoe vaak er gemaaid wordt.

Gemeente

Uit navraag bij de gemeente blijkt dat voor de verschillende vormen van maaien op de diverse plekken een vastgesteld beleid is. Zo laat de woordvoerder van het college (burgemeester en wethouders) weten: ‘Het maaibeleid richt zich op verkeersveiligheid, het gebruik van openbare ruimtes en biodiversiteit. Er zijn afspraken vastgelegd over verschillende maaifrequenties en -methoden. Wat betreft het maaibeleid moet er onderscheid gemaakt worden naar gazons en bermen. Gazons liggen alleen binnen de kernen en worden gemaaid volgens de CROW beeldsystematiek op onderhoudsniveau B. Dit betekent dat de aannemer ervoor zorg moet dragen dat het gras niet hoger wordt dan 60mm. Voor bermen is er een gedifferentieerder maaibeleid: Bermen worden eind zomer helemaal gemaaid en begin zomer wordt de 1 meter strook gemaaid vanuit verkeersveiligheidsoogpunt. We hebben ook binnen de kom bermen zoals bij de Pannenschuurlaan, Stroomdalpark en Laarakkerweg, deze worden eenmaal per jaar gemaaid en geruimd.’ Dit alles is bepaald aan de hand van een ecologische rapportage.

Duidelijk; op een kaart staat welk maaibeleid op welke plek van toepassing is (Bron: Gemeente Schouwen Duiveland).

Naast gras zijn er in onze gemeente ook plekken met ingezaaide bloemenmengsels. ‘Dit heeft geen bijzondere ecologische waarde, maar wel belevingswaarde. Deze bloemrijke bermen worden eenmaal per jaar gemaaid en geruimd in het najaar.’ Tot slot laat de gemeente weten dat er op enkele plekken wordt begraasd met schapen.

Onduidelijk
Het beleid wordt volgens de gemeente goed uitgevoerd, of mocht dat in sommige gevallen niet gebeuren dan neemt gemeente dit op met de uitvoerder. Wel erkent de gemeente dat de uitvoering van het maaibeleid ‘een gedifferentieerd beeld kan geven, zowel binnen het centrum van de kernen als in het buitengebied. We proberen rekening te houden en balans te zoeken tussen verkeersveiligheid, gebruik van de openbare ruimte (speelruimtes, gazons e.d.) en biodiversiteit.’ De opmerkingen van Frans Kapteijns van het B-team neemt de gemeente mee in de evaluatie van de uitgevoerde werkzaamheden en voor de volgende aanbesteding. ‘Op basis daarvan kan bepaald worden of en waar aanpassingen nodig zijn.’

Op het idee om voor inwoners een duidelijk overzicht te maken middels bijvoorbeeld een digitale kaart, waaruit inwoners kunnen opmaken welk maaibeleid op welke plek van toepassing is, reageert de woordvoerder niet. Voor wie wil, kan een voorbeeld van zo’n kaart uit een andere gemeente hier bekijken.

Scroll omlaag en lees meer!






Gerelateerd - Meer >>