Inwoners of lokaal gebonden woningzoekers krijgen geen voorrang bij nieuwe woningbouwprojecten; dat laat het college (burgemeester en wethouders) weten.
Regelmatig wordt door inwoners – en woningzoekers buiten onze gemeente die een lokale binding hebben – aangedrongen op voorrang bij woningbouwprojecten. Bijvoorbeeld de jeugd die uit huis wil, zou graag in aanmerking komen voor een sociale huurwoning of een betaalbare koopwoning in de eigen woonplaats. ‘We horen de roep onder een deel van onze inwoners om eigen inwoners met voorrang te huisvesten,’ aldus het college.

Mede op verzoek van de gemeenteraad zijn de mogelijkheden hiertoe onderzocht. ‘Sinds 1 januari 2024 is via een aanpassing van de Huisvestingswet meer ruimte gekomen om
extra voorrang te geven aan woningzoekenden met lokale binding.’ Deze regeling biedt ruimte om ’tot maximaal 50% van de verleende vergunningen voorrang te verlenen aan woningzoekenden met een maatschappelijke en/of economische binding.’
Uit onderzoekt blijkt volgens het college dat ongeveer 60% van de betaalbare woningen op dit moment al wordt toegekend aan inwoners uit de gemeente. Om een dergelijke regeling te mogen hanteren, stelt de wet dat ‘nut, noodzaak en proportionaliteit aangetoond dient te worden’. Omdat 60% reeds uit onze gemeente komt, en de wet een maximum van 50% stelt, is invoering van deze regeling volgens het college voor onze gemeente niet mogelijk.
Dat zou overigens anders kunnen zijn, indien er dermate veel woningen worden gebouwd in de betaalbare sector, dat de percentages veranderen. Op dit moment is het instrument niet bruikbaar, maar de gemeente kan wel verder inzetten op toename van woningbouw, om in de lokaal duidelijk aanwezige vraag naar woningen te voorzien.
Antispeculatiebeding
Gemeente Oisterwijk gaat wel een antispeculatie- en bewoningsbeding opnemen in toekomstige bouwprojecten. Dit betekent dat woningen voor lage- en middeninkomens alleen bewoond mogen worden door de koper en minimaal 7 jaar betaalbaar moeten blijven.