zaterdag 12 juli 2025

D66 Oisterwijk wil voorrang aan asielzoekers met verblijfsvergunning (statushouders) behouden


D66 Oisterwijk wil de voorrangsregeling voor statushouders bij toewijzen van een woning behouden.

AZC Oisterwijk is er voor tijdelijke opvang; ervaring leert dat vluchtelingen hier meerdere jaren verblijven in afwachting van een woning.

Op dit moment heeft Gemeente Oisterwijk in samenspraak met de woningbouw corporatie afgesproken dat een aantal woningen van het jaarlijkse aanbod toegewezen wordt aan statushouders (asielzoekers met verblijfsvergunning). Deze doelgroep krijgt hiermee voorrang op andere woningzoekenden.

Normaal gesproken komen woningzoekenden middels een puntensysteem in aanmerking voor een woning, grotendeels gebaseerd op aantal inschrijfjaren. De praktijk leert dat woningzoekenden al snel 10 of meer jaar ingeschreven moeten staan; met name de jeugd hierdoor moeilijk aan een woning kan komen.

Voor alle doelgroepen met voorrang – denk aan aangepaste woonruimte voor WMO, noodsituaties en statushouders, maar ook specifiek toegewezen projecten voor jongeren – wordt totaal 15% van het woningaanbod van Leystromen toegewezen. De overige woningen gaan naar reguliere woningzoekenden.

De gedachte achter deze voorrangsregeling is, dat een jaren langer verblijf in een AZC onder andere nadelig werkt voor de persoonlijke leefsfeer, voor de ontwikkeling van kinderen, de integratie in de samenleving beperkt en zorgt dat er veel meer AZC’s nodig zijn.

Verbod

Afgelopen week heeft de Tweede Kamer een wet goedgekeurd waarin de voorrangsregeling voor huisvesting van  (statushouders) wordt verboden. Deze wet moet nog goedgekeurd worden door de Eerste Kamer. ‘Concreet wordt met dit amendement wettelijk vastgelegd dat gemeenten statushouders niet langer als urgent woningzoekenden kunnen aanwijzen. Daarmee wordt de bestaande praktijk, waarin gemeenten statushouders via urgentie helpen voldoen aan de landelijke taakstelling voor huisvesting, ingrijpend beperkt,’ aldus Sharon Kroon van D66 Oisterwijk. Zij heeft hierover vragen gesteld aan het college (burgemeester en wethouders).

Sharon Kroon – D66 Oisterwijk

D66 Oisterwijk maakt zich zorgen over de gevolgen: ‘Wij hechten aan een humaan en effectief asiel- en integratiebeleid en zien huisvesting als een cruciale voorwaarde voor succesvolle inburgering en maatschappelijke participatie.’

Kroon vraagt aan het college of deze het met D66 Oisterwijk eens is dat deze nieuwe wet geen oplossing biedt voor de heersende problematiek, afbreuk doet aan humaan beleid,  de landelijke overheid hiermee de gemeente beperkt in de uitvoering van haar taak, inburgering en participatie vertraagt, en zorgt voor stagnatie in de doorstroom van zowel tijdelijk huisvesting als asielopvang.

VNG

De Verenigde Nederlandse Gemeenten vertegenwoordigt de gemeenten richting de landelijke overheid, en heeft zich reeds nadrukkelijk uitgesproken tegen de wet. Die is volgens de VNG ‘juridisch onwerkbaar en onuitvoerbaar’. De VNG roept op ‘alles in het werk te stellen zodat gemeenten hun werk kunnen doen op basis van goed doordachte, niet tegenstrijdige regels.’

Diverse gemeenten hebben hun mening gegeven over deze wet. De wet is nog niet goedgekeurd door de Eerste Kamer en daarna is de vraag of gemeenten zich aan deze wet (kunnen) gaan houden. De vraag is ook welke belangen zwaarder wegen, en wat eventueel een rechter daarvan gaat zeggen.





Deel dit bericht:

Gerelateerd - Meer >>