donderdag 29 mei 2025

Brandveiligheid en horeca niet op orde bij vakantieparken


Bestuurlijk interventieteam Hart van Brabant controleert veiligheid op recreatieparken; bericht van Gemeente Oisterwijk:

Op 21 en 22 mei 2025 is in Hart van Brabant een grote actie gehouden in het kader van veiligheid op recreatieparken. Het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) heeft verspreid over vier gemeenten in totaal veertien vakantieparken gecontroleerd. De controles richtten zich op de naleving van wet- en regelgeving en signalen van ondermijnende criminaliteit.

Controles en samenwerking
De BIT-controles werden uitgevoerd door toezichthouders van gemeenten in samenwerking met de politie. De controles vonden plaats in de gemeenten Hilvarenbeek, Oisterwijk, Loon op Zand en Gilze en Rijen. Er werd gecontroleerd op verschillende aspecten zoals brandveiligheid van de parken en de accommodaties, permanente bewoning, huisvesting van arbeidsmigranten, vergunningsvoorwaarden, alcoholwet en signalen van ondermijnende criminaliteit. Hoewel het overgrote deel van de vakantieparken alles netjes op orde had, zijn er ook een aantal overtredingen aangetroffen.

Horeca op vakantieparken
Controleurs stelden vast dat op twee vakantieparken niet werd voldaan aan de gestelde vergunningsvoorwaarden. De betreffende vakantieparken hebben allebei een vergunning voor het exploiteren van een horecagelegenheid op het park. Ten tijde van de controle was in beide horecagelegenheden geen leidinggevende aanwezig terwijl dit volgens de vergunning vereist is.
Daarnaast bleek een kleinschalig recreatiepark een eigen horecagelegenheid te hebben opgericht zonder toestemming van de gemeente. Er werd in de gelegenheid ook alcohol geschonken en dat is zonder vergunning niet toegestaan.

Illegale huisvesting en brandveiligheid
Op vier vakantieparken bleek niet alleen sprake van recreatief gebruik maar werden accommodaties ook gebruikt voor permanente bewoning of het (tijdelijk) huisvesten van arbeidsmigranten. De gemeenten gaan hierover met de betreffende vakantieparken in gesprek.
Tot slot bleek op vijf parken de brandveiligheid niet helemaal in orde. Op twee vakantieparken stonden diverse chalets te dicht op elkaar. Er moet minimaal drie meter afstand tussen de chalets zitten vanwege het gevaar dat de brand overslaat. De gemeenten bekijken samen met de vakantieparken hoe zij de inrichting van het park kunnen verbeteren en daarmee aan de brandveiligheidsregels kunnen voldoen.
Op de andere drie vakantieparken ging het om relatief kleine overtredingen zoals het ontbreken van enkele rookmelders of het hebben van verkeerde of niet gekeurde brandblussers in de algemene ruimten.

Barrière opwerpen tegen criminaliteit
De veiligheidsactie heeft ook tot doel om een barrière op te werpen tegen criminaliteit. Vakantieparken liggen vaak buiten het zicht van gemeenten en andere overheidsinstanties. Er vindt steeds vaker niet-recreatief gebruik plaats in de vorm van permanente of semipermanente bewoning door kwetsbare groepen. Denk aan de huisvesting van asielzoekers, arbeidsmigranten en mensen met sociale problemen die geen vaste woon- of verblijfplaats hebben om op terug te vallen. Ook heeft de anonimiteit van een vakantiepark een aantrekkingskracht op criminelen.
Zo worden vakantieparken regelmatig gebruikt voor illegale prostitutie, de productie en opslag van hennep of synthetische drugs of het opslaan van gestolen goederen.
Vakantieparken zitten hier uiteraard niet op te wachten en proberen hun parken vitaal en veilig te houden. Tijdens de controles kregen de parken ook handvaten en tips vanuit het Platform Veilig Ondernemen om de locaties minder aantrekkelijk te maken voor criminele inmenging.

BIT Hart van Brabant
De gemeenten Dongen, Gilze en Rijen, Goirle, Tilburg, Hilvarenbeek, Loon op Zand, Oisterwijk en Waalwijk werken sinds 1 oktober 2023 samen in de aanpak van complexe handhaving, georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Dit doen ze in het Bestuurlijk Interventieteam (BIT) Hart van Brabant. Onder de regie van dit team zijn er regelmatig controles bij panden en locaties waarbij reden is om te controleren. Het kan ook gaan om een sterk vermoeden dat er sprake is van misstanden of het niet voldoen aan wet- en regelgeving. Maar ook het zicht krijgen op bepaalde branches of thema’s kan aanleiding zijn om vanuit het BIT-controles uit te voeren.

Melden helpt!
Het aanpakken van illegale, criminele of opvallende activiteiten kunnen overheden niet alleen. Het is belangrijk dat inwoners eventuele vermoedens melden. Dit kan ervoor zorgen dat slachtoffers hulp en ondersteuning krijgen, en verdachten worden opgespoord.

Oproep
Melden kan bij de politie (spoed 112, anders 0900-8844) of bij de gemeente. Het kan ook bij Meld Misdaad Anoniem, een stichting die losstaat van politie, via 0800-7000 of online via www.meldmisdaadanoniem.nl. Op deze manier zorgen we samen voor een betere en veiligere woon-, werk- en leefomgeving.






Deel dit bericht:

Gerelateerd - Meer >>