Hypotheek advies Oisterwijk Midden Brabant Advies Oisterwijk
woensdag, 4 december, 2024
Hypotheek advies Oisterwijk
Midden Brabant Advies Oisterwijk

Alzheimer Café over dementie en verkeer

Care Inn

Het thema dat de laatste editie van het Alzheimer Café besproken werd was ‘Mensen met dementie in het verkeer’. Gastspreker was Wiebo Brouwer, hij heeft gewerkt als neuropsycholoog en bijzonder hoogleraar Verkeersgeneeskunde en Neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen en het UMCG. Specialiteit is mobiliteit en verkeersveiligheid van mensen met hersenaandoeningen zoals dementie.

Deelname aan het verkeer is belangrijk voor zelfstandigheid en welbevinden. Soms leidt dit tot dilemma’s, bv. als je naaste met dementie gevaarlijk rijdt en zelf van mening is dat er niets aan de hand is. Maar wanneer is het nog veilig? Het gaat daarbij niet alleen om de eigen veiligheid. Maar ook om de veiligheid van andere weggebruikers. Wiebo heeft de aanwezigen middels een powerpoint presentatie informatie gegeven over dit gevoelige en ingewikkelde thema. (de PPT presentatie kan worden opgevraagd via a.smulders@alzheimervrijwilligers.nl)

Beginnend met een beschrijving van de officiële regels. De ernst van de dementie wordt beoordeeld aan de hand van een Clinical Dementia Rating (CDR). Bij ernstige dementie zal het rijbewijs moeten worden ingeleverd. Maar, bij zeer lichte en lichte dementie is dit veel ingewikkelder. Er kan dan een geldig rijbewijs worden verkregen als iemand slaagt voor een CBR testrit op de weg.
Als dementie wordt vastgesteld door de huisarts of specialist wordt verzocht dit te melden bij het CBR (Centraal Bureau voor de Rijvaardigheid) middels een gezondheidsverklaring.
Van groot belang is dus om dit zelf te melden bij het CBR!! U krijgt dan een oproep voor een rijtest. Bij geschiktheid zal uw rijbewijs worden verlengd met 1 jaar. Daarna volgt herkeuring.
Helaas is de aanvraag een ingewikkelde procedure; schroom niet om hierbij de hulp van mantelzorgers en case-managers te vragen. Ook de behandelend arts vult formulieren in.

Soms is het ‘makkelijker’ om het CBR te laten bepalen of al dan niet autorijden nog verantwoord is. Hiermee wordt voorkomen dat deze beslissing door de mantelzorgers/naasten moet worden genomen.

Uiteraard is zelfstandig autorijden heel belangrijk. Het is:
– een primaire reisbehoefte met direct nut voor zelfstandig wonen en werken, visites, winkelen en gezondheidszorg,
– een secundaire reisbehoefte affectief t.a.v. eigenwaarde, onafhankelijkheid, controle, status,rollen,
– een tertiaire reisbehoefte esthetisch, reizen om het reizen zelf, om de natuur en het landschap te ervaren.
Wiebo geeft aan dat verzekeringtechnisch er geen gevolgen zijn als er gereden wordt met dementie zonder goedkeuring van de CBR. De schade wordt gedekt door de WA verzekering en deze is verplicht in Nederland. Overigens is het zo dat de meeste verkeersslachtoffers in het verkeer vallen onder de fietsers (E-bikers) ouder dan 55. Dit pleit zeker voor het verplicht stellen van de fietshelm!

Na de pauze werden een aantal vragen besproken:
– Het is toegestaan te blijven autorijden in de periode dat er nog geen rijtest heeft plaatsgevonden, mits je nog een geldig rijbewijs hebt.
– Als je niet meer mag autorijden mag je wel rijden in een 45-km auto. Hiervoor is een brommerrijbewijs verplicht en daar worden geen medische eisen aan gesteld.
Wiebo sloot af met een overdenking om de besluitvorming over autorijden onderdeel te laten zijn van het levenstestament. Hiermee kun je aanwijzen wie namens jou belangrijke beslissingen neemt als je dit zelf niet meer kunt doen.

Bij Veilig Verkeer Nederland wordt digitaal een opfriscursus voor automobilisten gegeven. Eventueel kan een opfriscursus via een rijschool worden gevolgd.

Samen in beweging

Kom luisteren en meepraten bij het Alzheimercafé

De volgende Alzheimer Café bijeenkomst staat gepland op dinsdag 17 september 2024. Het thema is dan: “Samen in beweging”. Deze avond zal in het teken staan van bewegen: het thema van Wereld Alzheimer dag van 2024. Samen met een geriatrisch fysiotherapeut zal het belang worden uitgelegd van het zo lang mogelijk in stand houden van de mobiliteit van ouder wordende mensen en dan in het bijzonder van mensen met dementie. Wat zijn de effecten van blijven bewegen, wat doet dit met de hersenen en wat kan een geriatrisch fysiotherapeut betekenen voor mensen met dementie.

Het Alzheimer Café is een ontmoetingsplaats voor mensen met dementie, jong en oud, voor familieleden, vrienden, hulp en dienstverleners en andere belangstellenden.
Informatie: Jeanne Verberk (coördinator) Tel: 013-5284571.
E-mail j.verberk@alzheimervrijwilligers.nl
Locatie: Ontmoetingscentrum De Coppele, Prunusstraat 69, 5061 AS Oisterwijk.
Toegang is gratis, inloop v.a. 19.30 uur, afsluiting 22.00 uur.

Scroll omlaag en lees meer!


glascentrale

brandprevent

lelieveld

Vakgarage

Gerelateerd - Meer >>