Care Inn

Bezoek de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk


Iedere maand van april tot oktober worden er rondleidingen gegeven met gids op de Joodse Begraafplaats in Oisterwijk.

Schoolkinderen krijgen een rondleiding.

Zondag 30 juni 2024 is er om 11.00 uur een rondleiding over de Monumentale Joodse begraafplaats in Oisterwijk. Stadsgids Yvonne van Bilsen vertelt over de Joodse gemeenschap die hier in 1748 een begraafplaats stichtte, diep verscholen in de bossen. Hoe kon een aantal mensen in die tijd hier in Oisterwijk een Joodse gemeente op richten. Met een eigen synagoge in de Kerkstraat.  Het staat allemaal beschreven in de Pinkas door een Poolse arts Jekoetiël Suskind. Hij werd vanuit Amsterdam aangesteld  als rabbijn van de Joodse gemeenschap in Oisterwijk. Hij was zelfs opperrabbijn. De manuscripten die hij schreef zijn bewaard gebleven in de Bibliotheek Rosenthaliana in Amsterdam. Yvonne  vertelt over markante joodse inwoners uit Oisterwijk en omgeving die hier begraven liggen en over de gebruiken en rituelen bij een begrafenis.

De begraafplaats is nog steeds in gebruik en is de laatste jaren vakkundig gerestaureerd door Nico de Bont uit Vught. De Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk heeft de begraafplaats ook  toegankelijk gemaakt voor het publiek. Het is een indrukwekkend Rijksmonument. De rondleiding duurt 1,5 uur. De kosten bedragen € 5.= Meldt u zich even aan via 06-55152675 of via de website www.jb-oisterwijk.nl  Het wordt mooi weer dus breng wat zonnebrand en muggenspray mee.  U bent van harte welkom.

Al in 1748 vond er een begrafenis van een Joodse inwoner uit Oisterwijk plaats. De monumentale begraafplaats is de afgelopen jaren grondig gerestaureerd onder toezicht van de Rijksdienst voor het cultureel Erfgoed. Middels deze rondleidingen blijft niet alleen het culturele erfgoed behouden, maar wordt de kennis daarover ook doorgeven aan huidige generaties. Ruim 200 oude graven “vertellen” in anderhalf uur de boeiende geschiedenis en cultuur van de Joden in Oisterwijk. U dient van te voren te reserveren via 06-55152675.

Het gehele jaar door kunnen groepen op elk gewenst moment deelnemen aan een cultuur historische rondleiding over de Joodse Begraafplaats te Oisterwijk (met uitzondering van zaterdag, de Sabbat). Bel of mail met Kees Welmers via telefoonnummer 06 – 55 15 26 75 om een afspraak te maken. Tijdens de rondleiding wordt verteld over de geschiedenis van de joden in Oisterwijk. In het metaheerhuisje wordt stilgestaan bij de vroegere gebruiken bij een begrafenis.

De data zijn dit jaar op:

Zondag 30 juni

Zondag 28 juli

Zondag 25 augustus

Zondag 29 september

Zondag 27 oktober