Care Inn

Willemeine Bol: Kind blijven


Uit het door haar geschreven boek Op vleugels van nieuwsgierigheid:

 

Als we gaan wandelen, schuift ze haar handje in de mijne en aan de andere kant doet hij hetzelfde. Ze zijn even groot en waarschijnlijk ook even oud. Acht of zeven jaar? Ik weet het niet en sta er ook niet bij stil. We hebben onze jassen aangetrokken, want ondanks de lente is het nog fris. Als we naar buiten stappen, worden we overspoeld door de herrie van de binnenplaats. Een groot terrein met tegels, waar alle gebouwtjes omheen gegroepeerd zijn. In ieder gebouwtje wonen twee groepen. In iedere groep wonen twaalf kinderen, die begeleid worden door zes groepsleiders. Ik ben nummer zeven, toegevoegd aan dit bestand.

De kinderen worden geobserveerd, mogen naar school en na drie maanden wordt besloten wat hun lot zal zijn. Terug naar huis, bijzondere school, niets meer aan te doen of hier blijven om verder ontwikkeld te worden. Of naar een definitief verblijf, een opbergplaats waar ze oud mogen worden. Nu zijn ze nog kind en is het makkelijk van ze te houden. Esmeralda huppelt aan mijn hand en Michiel huilt aan de andere kant. Hij huilt niet echt. Het is een geluid dat aan huilen doet denken, maar ik hoor dat hij niet verdrietig is. Hij is opgewonden en ik moet opletten dat hij me niet gaat bijten. Hij bijt van blijdschap, van verdriet, van machteloosheid als hij zijn speelgoedkastje niet open krijgt of niet weet hoe hij zijn boterham moet doorsnijden…

 

Willemeine Bol

Het boek over hoe de beperking van blind zijn het leven van deze Oisterwijkse inwoonster heeft verrijkt.

Bovenstaande korte schets is een van de 66 verhalen, die beschrijven hoe de beperking van blind zijn het leven van deze Oisterwijkse inwoonster heeft verrijkt. Zolang ze mensen ontmoet stellen ze haar allerlei vragen over de belevingswereld met ogen die niet waarnemen. En zo ontstond het boek ‘Op vleugels van nieuwsgierigheid’, waarin ze de lezer wil meenemen in die voor velen zeer onbekende en onbegrijpelijke wereld. Onder het pseudoniem Willemeine Bol schreef ze het boek dat nu te koop is bij Boekhandel Oisterwijk.

Komende weken publiceren wij wekelijks een selectie uit dit boek. Klik hier voor eerdere publicaties.