uitgelicht

Van Dodenherdenking naar Bevrijdingsvuur


Ondanks het slechte weer was het erg druk bij de dodenherdenking in Oisterwijk. Tegelijk werd door Taxandria Atletiek het Bevrijdingsvuur opgehaald.

de jaarlijkse Dodenherdenking in Oisterwijk (Foto: Carien van de Pas)

Bij de Dodenherdenking in Oisterwijk werd na de stille tocht, voorgegaan door de gildes en vendeliers, verzameld bij het monument aan de Gemullehoekenweg. Na het openingswoord van de voorzitter van de stichting 4 mei sprak burgemeester Hans Janssen de mensen toe en herinnerde ons eraan dat het toch steeds weer herhaald; oorlog. Ook werden gedichten voorgelezen door diverse mensen waaronder kinderen van Oisterwijkse scholen. Daarna werden door diverse besturen van stichtingen kransen gelegd bij het monument. De kransen werden aangereikt door jongens en meisjes van de Scouting. De Oudste kranslegger was 96 jaar en de jongste 10 jaar.

Ook in Haaren werd stil gestaan bij de Dodenherdenking (Bron; Gemeente Oisterwijk)

Na de Last Post was iedereen twee minuten stil en aansluitend werd het Wilhelmus gezongen.

Voor het eerst werden ook de Joodse overledenen herdacht waarvoor in Oisterwijk struikelstenen zijn gelegd, voor hen zijn tegeltjes gemaakt en bij het monument geplaatst. ‘Het was zeer indrukwekkend deze plechtigheid mee te mogen maken en het is goed om even stil te staan bij alles wat er gebeurd is ten tijde van de oorlog,’ aldus Carien van de Pas, die ook een aantal foto’s heeft gemaakt (klik).

 

Bevrijdingsvuur

Zaterdag werd door Taxandria Atletiek ook een start gemaakt met een estafette vanuit Wageningen (zie onder). Daar hebben de sporters het Bevrijdingsvuur opgehaald. Dat werd zondagochtend in Oisterwijk in ontvangst genomen.

Sporters halen het bevrijdingsvuur op in Wageningen (Bron: Taxandria Atletiek).

Het team zaterdag voor de start (Bron: Taxandria Atletiek).

 

Fotoserie Dodenherdenking Oisterwijk